Antena 3 CNN Externe Tragedie aviatică! Un avion turcesc de transport marfă, prăbuşit în Kârgâzstan: 37 de persoane au murit. Prima concluzie a specialiştilor: Eroare de pilotaj

Tragedie aviatică! Un avion turcesc de transport marfă, prăbuşit în Kârgâzstan: 37 de persoane au murit. Prima concluzie a specialiştilor: Eroare de pilotaj

Tragedie aviatică! Un avion turcesc de transport marfă, prăbuşit în Kârgâzstan: 37 de persoane au murit. Prima concluzie a specialiştilor: Eroare de pilotaj
Sursa foto: Foto: Twitter
16 Ian 2017   •   13:19

Update: Prăbuşirea unui avion cargo al companiei turce ACT Airlines în apropiere de Bişkek, capitala Kârgâzstanului, luni dimineaţă, a fost provocată de eroare de pilotaj, conform primelor concluzii oficiale anunţate de autorităţile locale despre accidentul soldat cu cel puţin 37 de victime, transmit AFP şi DPA.

'Conform primelor concluzii ale specialiştilor, a fost vorba de o eroare de pilotaj', a declarat prim-vicepremierul kârgâz Muhametkali Abulgaziev, într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea publică.

Aeronava, un Boeing 747-400 cu patru motoare, urma să facă o escală la Bişkek pentru realimentare. Aparatul a ratat aterizarea, în condiţii de ceaţă densă, şi s-a prăbuşit peste câteva clădiri de locuit.

'Condiţiile meteo permiteau aterizarea', a afirmat prim-vicepremierul kârgâz, precizând că 11 avioane efectuaseră deja aterizarea înaintea aparatului Boeing.

Acesta decolase din Hong Kong şi s-a prăbuşit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, la ora locală 07:40 (01:40 GMT), iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case, dinte care 15 au fost complet distruse, a indicat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

'Cel puţin 37 de oameni au fost ucişi în accident', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Muhammed Svarov.
 

Update: Cel puţin 37 de persoane, printre care şase copii, şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs luni dimineaţă în apropierea aeroportului din Bişkek, capitala Kârgâzstanului, potrivit celui mai recent bilanţ prezentat de Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, transmite AFP.

Un avion Boeing-747 decolat din Hong Kong s-a prăbuşit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, la ora locală 07:40 (01:40 GMT), iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case, dinte care 15 au fost complet distruse, a indicat ministerul.

'Cel puţin 37 de oameni au fost ucişi în accident', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Muhammed Svarov.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, marea majoritate a victimelor sunt localnici. Printre ele se află şi şase copii, precum şi patru piloţi ai avionului. Aeronava aparţinea companiei aeriene turce ACT Airlines, cunoscută şi ca myCARGO.

'ACT Airlines regretă profund accidentul survenit aparatului Boeing 747-400 TC-MLC în timpul zborului din Hong Kong spre Bişkek', a precizat operatorul, într-un comunicat.

Compania, înfiinţată în 2004 şi având baza la Istanbul, este deţinută în proporţie de 49% de grupul chinez HNA Group şi a fost redenumită în 2011 myCARGO. Guvernul kârgâz anunţase iniţial că avionul prăbuşit aparţinea Turkish Airlines, informaţie dezminţită însă de companie.

Potrivit autorităţilor aeroportuare, avionul prăbuşit avea ca destinaţie finală oraşul Istanbul.

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că o amplă operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare. La faţa locului au ajuns mai multe echipe de salvare, pompieri şi medici. Pentru cei rămaşi fără locuinţe au fost instalate corturi, în condiţiile în care la Bişkek temperatura era de -2 grade Celsius.

Toate zborurile au fost anulate pe aeroportul din Manas până la noi ordine.

Şeful statului kârgâz, Almazbek Atambaiev, a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a ordonat guvernului o anchetă aprofundată asupra cauzelor tragediei, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, conform căruia pentru ziua de marţi a fost decretat doliu naţional.

Atambaiev a revenit duminică seară din vacanţa în China, avionul său fiind obligat să aterizeze pe aeroportul din Issyk-Kul, la 400 km est de Bişkek, 'din cauza ceţii' din capitală, precizează comunicatul menţionat.

Update: Autorităţile au anunţat că numărul victimelor a crescut la 35, după ce un avion de transport marfă s-a prăbuşit. Oamenii ucişi se aflau în cele 15 case distruse în urma prăbuşirii.

Ştire iniţială: Un avion turcesc de transport marfă s-a prăbuşit, luni, lângă aeroportul Manas din Kârgâzstan, cel puţin 32 de persoane pierzându-şi viaţa, printre care şase copii, majoritatea dintre victime fiind locuitori ai satului unde a căzut aparatul Boeing 747 care a încercat să aterizeze în condiţii de ceaţă densă, au precizat oficiali kârgâzi, citaţi de AFP şi Reuters.

După un bilanţ iniţial de 16 victime, apoi de 20, ministerul kârgâz al Sănătăţii a furnizat, pentru AFP, un nou bilanţ, de "32 de morţi, dintre care cei patru piloţi".

La ora locală 7,40 (1,40 GMT), "un avion cargo operat de o companie turcă, venind de la Hong Kong, s-a prăbuşit în apropierea aeroportului Manas (la Bişkek) din cauza unor condiţii meteo nefavorabile", a indicat, pentru un radio kârgâz, un responsabil al ministerului pentru situaţii de urgenţă, Mukhammed Svarov, citat de AFP.

Cel puţin 15 case au fost distruse, a precizat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Elmira Cheripova.

"Avionul s-a prăbuşit peste case, a omorât familii întregi", a povestit pentru France Presse un martor al accidentului, care nu a vrut să îşi dea numele. "Nu a rămas nimic din case, oamenii au fost ucişi cu toată familia şi copiii lor, multe persoane dormeau".

După media kârgâză, prăbuşirea avionului a avut loc aproape de satul Datcha-Suu, foarte apropiat de aeroportul capitalei, iar preşedintele kârgâz Almazbek Atambaiev şi-a anulat vizita în China pentru a reveni la Bişkek.

Conform Reuters, care cita administraţia aeroportului, avionul ar fi trebuit să facă o escală la Manas, lângă capitala Bişkek, pe drumul său de la Hong Kong la Istanbul. Aparatul s-ar fi prăbuşit când încerca să aterizeze pe o vizibilitate redusă, la ora locală 7,31 (1,31 GMT).

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close