Antena 3 CNN Externe Tragedie în Haiti. Mii de morţi în urma unui cutremur de 7,3 pe scara Richter (VIDEO)

Tragedie în Haiti. Mii de morţi în urma unui cutremur de 7,3 pe scara Richter (VIDEO)

Tragedie în Haiti. Mii de morţi în urma unui cutremur de 7,3 pe scara Richter (VIDEO)
Sursa foto: haiti cutremur
13 Ian 2010   •   02:31

Tragedie cu mii de morţi în vestul statului Haiti în urma unui seism cu magnitudinea de 7 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs marţi noapte şi a fost urmat de cel puţin 15 replici, dintre care două foarte puternice. Puţinile imagini disponibile până acum de la faţa locului arată că este vorba despre o catastrofă de proporţii. Se pare că centrul capitalei Port-au-Prince a fost în totalitate distrus, iar oficialii vorbesc despre mii de victime şi despre pagube materiale de amploare.

Cadvre si răniţi pe străzi, strigăte de ajutor ale oamenilor prinşi sub dărâmături, clădiri în ruină, disperare şi haos. Este urmarea seismului de magnitudine 7 pe scara Richter care a lovit mica ţară din Caraibe. Numărul victimelor nu se cunoaşte cu exactitate, dar se estimează că este vorba despre mii de morţi. Şi asta pentru că seismul a avut epicentrul foarte aproape de regiunea dens populată a capitalei. Din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, dar şi pentru că timp de mai multe ore curentul a fost întrerupt, obţinerea unor informaţii de la faţa locului a fost aproape imposibilă mult timp după producerea tragediei.

Multe clădiri s-au prăbuşit. Printre acestea un spital, un hotel, clădirea Palatului Naţional, cea a parlamentului dar şi sediul ONU din Haiti. Reprezentanţii autorităţilor au anunţat că zeci de membri ai misiunii ONU în Haiti sunt daţi dispăruţi.

Ambasadorul haitian în SUA, Raymond Joseph, a catalogat cutremurul drept o catastrofă de proporţii şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale.

Epicentrul seismului s-a aflat în largul mării, la aproximativ 15 kilometri de capitala Port-au-Prince. Imediat după aceea, a fost emisă o alertă de tsunami, valabilă pentru Haiti, Republica Dominicană, Cuba şi Bahamas. La aproximativ trei ore după seism, avertizarea de tsunami a fost anulată. Experţii Institutului american de Geofizică au declarat pentru CNN că un val seismic s-a produs,dar nu a avut decât 12 centimetri înălţime, deoarece mişcarea scoraţei în timpul cutremurului a fost una pe orizontală, nu pe verticală. Cutremurul a fost urmat de 15 replici, dintre care două foarte puternice, cu o intensitate de 5,9 şi, respectiv, 5,5 grade pe scara Richter.

CUTREMUR DEVASTATOR ÎN HAITI


SUA au promis că vor ajuta ţara lovită de seism. ?SUA oferă întreg ajutorul pentru Haiti şi cei aflaţi în regiune. Vom oferi ajutor şi sprijin umanitar celor afectaţi de dezastru şi ne rugăm pentru oamenii care au suferit, pentru familiile şi cei apropiaţi lor? a declarat secretarul de stat Hillary Clinton.
?Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre cei afectaţi de acest cutremur. Urmărim atent situaţia şi suntem gata să oferim asistenţă poporului haitian? a transmis şi Barack Obama, preşedintele SUA.

Seismul s-a simţit şi în ţara vecină, Republica Dominicană, în Jamaica dar şi la baza americană de la Guantanamo Bay din Cuba, dar acolo nu s-au înregistrat pagube materiale.

Haiti este cea mai săracă ţară din emisfera vestică, cu 80% din populaţia de peste 9 milioane de oameni trăind sub pragul sărăciei. Acest cutremur este cel mai mare dezastru din istoria recentă a ţării.

IMAGINI DIN HAITI, DUPĂ SEISM


Antena 3


×
Subiecte în articol: cutremur haiti
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close