Antena 3 CNN Externe Tragedie la Mecca. Iranul cere să ia parte la ancheta privind busculada soldată cu cel puţin 717 morţi

Tragedie la Mecca. Iranul cere să ia parte la ancheta privind busculada soldată cu cel puţin 717 morţi

Tragedie la Mecca. Iranul cere să ia parte la ancheta privind busculada soldată cu cel puţin 717 morţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
25 Sep 2015   •   20:23

Iranul a cerut vineri ca reprezentanți ai săi să ia parte la ancheta privind cauzele busculadei de joi de la Mina, în apropierea orașului sfânt musulman Mecca, din Arabia Saudită, în care și-au pierdut viața cel puțin 717 persoane, între care 131 de iranieni, fiind cea mai mare tragedie petrecută în ultimii 25 de ani în timpul pelerinajului anual (Hajj), scrie Agerpres.

'Țări, precum Iranul, care au suferit mult, trebuie să aibă reprezentanții lor în ancheta pentru stabilirea cauzelor catastrofei și pentru obținerea certitudinii că aceasta nu se va repeta pe viitor', a declarat prim-vicepreședintele iranian Eshagh Jahanguiri la televiziunea de stat după o reuniune extraordinară a cabinetului.

'Nu este nicio îndoială în ceea ce privește proasta gestionare și lipsa de experiență a responsabililor (însărcinați cu organizarea pelerinajului). Guvernul saudit este responsabil și trebuie să răspundă', a adăugat el.

Anterior, însărcinatul cu afaceri al Arabiei Saudite a fost convocat pentru a doua oară la Ministerul iranian de Externe, care i-a înmânat o notă oficială de protest după creșterea numărului de pelerini iranieni morți la Mecca.

Responsabilul Organizației iraniene a Hajj, Said Ohadi, a afirmat, potrivit agențiilor iraniene, că, în realitate, 'aproximativ 1.500 de persoane au murit în catastrofă', fără a exclude ca numărul pelerinilor morți să ajungă la 2.000.

O manifestație antisaudită a avut loc vineri, la Teheran, pentru a denunța 'regimul incompetent' al Arabiei Saudite, în timp ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut Riadului 'să-și accepte imensa responsabilitate în această tragedie'.

 

×
Subiecte în articol: Mecca
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close