Antena 3 CNN Externe Traian Băsescu: "Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional"

Traian Băsescu: "Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional"

Fostul președinte Traian Băsescu crede că obiectivul lui Vladimir Putin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării, iar UE ar trebui să fie cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei.

Traian Băsescu: "Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    22 Feb 2022   •   11:05

"Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk. 

Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. 

N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei", a declarat eurodeputatul PMP Traian Băsescu, potrivit rfi.ro.

Reacţia lui Băsescu vine după ce Vladimir Putin a semnat documentele prin care recunoaște independența regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. 

Liderul de la Kremlin a ordonat așa-ziselor trupe rusești de menținere a păcii să intre în cele două zone amintite. Kievul, SUA și UE condamnă gestul Moscovei, iar Occidentul amenință cu sancțiuni.

Fostul președinte crede că "deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. 

"Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării (...).

Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze", este de părere fostul şef de stat.
 

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Rusia sistem bancar
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close