Antena 3 CNN Externe Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Lovitura pregătită de Putin în Republica Moldova

Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Lovitura pregătită de Putin în Republica Moldova

Transnistria urmează să ceară alipirea la Rusia, iar acest lucru se va întâmpla chiar înainte ca președintele Vladimir Putin să se adreseze forului parlamentar al Federației Ruse.

de Claudiu Ştefan    |    22 Feb 2024   •   13:25

Scenariul este susținut de un politician de opoziție din așa-zis republică separatistă, regiune a Republicii Moldova în care Moscova a inițiat și susținut un conflict politic și militar - în prezent înghețat - încă de la începutul anilor '90.

"Opozantul Ghenadie Ciorbă, care a făcut mai mult de un an de închisoare în Transnistria după ce a participat un protest pașnic, spune că operațiunea va avea loc la Forumul așa-zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria.

Reuniunea va avea loc pe 28 februarie iar acolo ar urma să fie lansată o solicitare 'din partea locuitorilor' din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă

Scenariul presupune ca la o zi distanță, pe 29 februarie, Vladimir Putin să anunțe acest lucru în fața Adunării Federale - parlamentul reunit al Rusiei.

Ghenadie Ciorbă a invocat și o declarație recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care susținea că Moscova 'nu îi va lăsa la greu' pe cetățenii săi din Transnistria. 

Liderul așa-zisei Republici Transnistrene i-a convocat pe deputați pentru a denunța "presiunile de la Chișinău"

Ciorbă i-a îndemnat politicienii transnistreni să nu permită să fie luată adoptată decizia de a cere unirea cu Rusia, eveniment care îi va da lui Putin un pretext  pentru o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea deputaților în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Un alt eveniment ce dă greutate acestui scenariu este că fostul președinte moldovean pro-rus Igor Dodon s-a întâlnit recent cu Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ruse, cei doi au discutat despre situația din Moldova și rolul Bisericii Ortodoxe din Moldova în societate.

Însă Dodon a păstrat secretul asupra vizitei sale la Moscova deși, în mod uzual, este destul de vocal pe rețelele de socializare", a relatat Claudiu Ștefan, redactor știri externe Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close