Antena 3 CNN Externe Transnistria, într-o criză economică fără precedent

Transnistria, într-o criză economică fără precedent

Transnistria, într-o criză economică fără precedent
11 Dec 2015   •   09:53

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică fără precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se contracte cu circa 10-12%, din cauza  conjuncturii nefavorabile de pe malul drept al Republicii Moldova și de pe piețele externe - instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia și scăderea cererii în UE.

Concluziile aparțin unui studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup.

Criza economică a declanșat și alte două crize - socială și bugetară. Criza socială se manifestă printr-o scădere a veniturilor populației (remiteri, salarii venituri din activitatea de întreprinzător, transferuri sociale și pensii) -  cu circa 30%, care a dus inevitabil și la o scădere drastică a consumului cu circa 21-22%.

La rândul său, criza bugetară s-a caracterizat printr-o creștere de aproape 4,5 ori a restanțelor salariale, atât în sectorul public, cât și în cel privat. În consecință, autoritățile vor fi nevoite să continue măsurile de austeritate.

Situația este agravată și de existența unui sistem fiscal ineficient în regiune - caracterizat prin lipsa TVA și pe  focusare excesivă pe impozitarea directă a firmelor, dar și de acutizarea crizei demografice, în condițiile în care numărul de pensionari depășește numărul persoanelor ocupate.
Sursa: agora.md

×
Subiecte în articol: Transnistria criza economica
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close