"Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc". Cum descriu autorităţile de la Tiraspol relaţia cu Republica Moldova

de A.M.P    |    06 Noi 2014   •   09:14
"Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc". Cum descriu autorităţile de la Tiraspol relaţia cu Republica Moldova Foto: stephencodrington.com

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au declarat miercuri că Transnistria nu a aparţinut niciodată Republicii Moldova şi că, de fapt, "Basarabia a fost anexată" regiunii din stânga Nistrului, relatează agenţia rusă Regnum şi postul Dnestr TV.

"Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice", a declarat "ministrul de Externe" transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă.
   
Ea a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este "singurul scenariu posibil pentru viitorul" regiunii.
   
Ştanski a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi R.Moldova cu o "căsnicie".
   
"Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. Familia s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei, ci nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, contractul de căsătorie a fost reziliat", a declarat şefa diplomaţiei transnistrene.
   
Ea a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a propus anul trecut R.Moldova să semneze un "divorţ civilizat".
   
Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă "nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului".
   
"De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni", a declarat oficialul transnistrean.
  

Parteneri
x close