Antena 3 Externe Alte trei anchete penale pe numele lui Alexei Navalnîi. „Așadar, sunt un geniu al lumii criminale și un păpușar”

Alte trei anchete penale pe numele lui Alexei Navalnîi. „Așadar, sunt un geniu al lumii criminale și un păpușar”

de Alexandra Ionescu    |    25 Mai 2021   •   21:15
Alte trei anchete penale pe numele lui Alexei Navalnîi. „Așadar, sunt un geniu al lumii criminale și un păpușar”
Sursa foto: Hepta

Disidentul rus încarcerat Alexei Navalnîi este vizat în trei noi anchete penale. Anunțul a fost făcut chiar de Navalnîi, într-un mesaj postat pe Instagram.

Potrivit anuțului, Navalnîi este acuzat de deturnarea „tuturor donaţiilor” făcute organizaţiei sale anticorupţie, de înfiinţarea unei grupări care „aduce atingere dreptului persoanelor” şi de insultarea unui judecător într-un proces recent.

Politicianul și activistul în vârstă de 44 de ani susține că a fost vizitat în celulă de către un inspector al puternicului Comitet rus de anchetă, însărcinat cu principalele anchete penale.

"El mi-a spus că în scumpa noastră Rusie se anchetează acum trei noi cazuri grave. Şi că 21 de anchetatori se ocupă de ele la cel mai înalt nivel. Şi că pentru fiecare dintre ele, criminalul sunt eu", a scris Navalnîi.

"Puternica mea organizaţie criminală ia amploare. Eu comit din ce în ce mai multe crime", a ironizat el, adăugând că este "un geniu" al lumii criminale.

Încarcerat în ianuarie, la întoarcerea în Rusia după ce a fost îngrijit în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok de care acuză Kremlinul, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz de fraudă denunţat de opoziţie.

El îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din regiunea Vladimir, situată la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova, unde a făcut în aprilie greva foamei, în semn de protest faţă de condiţiile detenţiei.

După arestarea sa, urmată de manifestaţii reprimate dur de poliţie, autorităţile ruse şi-au sporit presiunile împotriva mişcării anticorupţie a opozantului.

Justiţia rusă examinează în prezent o cerere de clasare a organizaţiei Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) şi a birourilor regionale ale lui Navalnîi drept ”extremiste”, ceea ce expune membrii şi colaboratorii unor pedepse dure.

Odată cu apropierea alegerilor legislative, prevăzute în septembrie, Parlamentul rus urma să adopte marţi, în a doua lectură, o lege care le interzice persoanelor implicate în organizaţii ”extremiste” să participe la scrutine.

Echipa lui Aleksei Navalnîi denunţă o manevră care vizează să interzică accesul susţinătorilor acestuia în alegeri - în contextul în care popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în declin, din cauza unei stagnări economice.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close