Antena 3 CNN Externe Trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Breivik. Norvegia a comemorat cele 77 de victime

Trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Breivik. Norvegia a comemorat cele 77 de victime

Trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Breivik. Norvegia a comemorat cele 77 de victime
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
de S.T.    |    22 Iul 2014   •   16:34

Supravieţuitori, familii ale victimelor şi politicieni au participat, marţi, în Norvegia la ceremonii de comemorare a trei ani de la masacrul comis de extremistul Anders Behring Breivik la 22 iulie 2011, în care au fost ucise 77 de persoane, relatează AFP.

"Am făcut un proces al acţiunilor şi disfuncţionalităţilor din Norvegia la 22 iulie, dar nu am reuşit să discutăm despre ceea ce l-a motivat pe autorul crimei", a atas atenţia Eskil Pedersen, preşedintele tinerilor laburişti, una dintre principalele ţinte ale atacului lui Breivik.

"La trei ani de la atacuri, rasismul a revenit în comentariile partidelor de extremă-dreapta care au câştigat alegerile în ţările vecine", a adăugat el.

La rândul său, avocatul lui Breivik, Tor Jordet, a declarat că autorul masacrului a renunţat la violenţă. Breivik "realizează foarte clar acum că nu susţine recurgerea la violenţă", a declarat avocatul Tor Jodet, citat de presa norvegiană.

Ostil multiculturalismului, Anders Breivik, în vârstă de 35 de ani, a provocat explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului de stânga de la Oslo, în care au fost ucise opt persoane, iar ulterior a deschis focul într-o tabără de vară a tinerilor din Partidul Laburist pe insula Utoeya. În urma atacului, 69 de persoane au fost ucise, majoritatea adolescenţi.

Extremistul execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care poate fi însă prelungită atâta vreme cât se va considera că atacatorul reprezintă o ameninţare pentru societate.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close