Antena 3 CNN Externe Trei bărbaţi, achitaţi în procesul atentatelor de la Londra, din 2005

Trei bărbaţi, achitaţi în procesul atentatelor de la Londra, din 2005

 Trei bărbaţi, achitaţi în procesul atentatelor de la Londra, din 2005
Sursa foto: atentate londra
29 Apr 2009   •   09:08

Trei bărbaţi, acuzaţi în cauzul atentatelor din 2005 de la Londra- cel mai sângeros atac din Marea Britanie de după cel de-al Doilea Război Mondial- au fost achitaţi în cele mai grave acuzaţii.
Completul a stabilit că Waheed Ali, Sadeer Saleem, şi Mohammed Shakil nu se fac vinovaţi de conspiraţie cu cei patru atacatori sinucigaşi, care s-au arucat în aer în trei garnituri de metrou şi un autobuz pe 7 iulie 2005, ucigând 52 de oameni.
Ali şi Shakil au fost condamnaţi pentru o infracţiune mai mică-consipraţie pentru a participa la o tabără de antrenament a teroriştilor.
Bărbaţi în cauză erau singurii acuzaţi în legătură cu aceste atacuri.
Andy Hayman, fost poliţist care a condus anterior ancheta, declara că procesul a fost ultima aruncare de zaruri pentru investigatori, deoarece nu mai sunt alte indicii cu privire la alţi suspecţi.
Decizia tribunalului vine după ce anul trecut un alt complet cu juraţi nu a reuşit să ajungă la un verdict . Costul celor două procese depăşeşte cinci milioane de lire sterline, dar ancheta care a dus la arestarea celor trei a costat peste 100 de milioane de lire sterline, după circa 37.000 de expertize criminalistice şi 24.000 de persoane eliminate din anchetă.
Cu toate acestea, procurorii insistă că investigaţia nu s-a încheiat, întrucât sunt convinşi că şi alţii au fost imlicaţi în atentate.
Cei treci erau din Leeds, iar anchetatorii susţineau că au făcut o misiune de recunoaştere pentru atentatori cu şapte luni înainte de atacuri. De asemenea, se arăta că au participat la tabere de antrenament în Pakistan, alături de Mohammed Sidique Khan, liderul atentatorilor, cu doar câteva luni înainte de atac. Totuşi, juraţii nu au fost convinşi de probele prezentate şi i-au achitat pe aceştia în dosarele privind presupusa complicitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentate teroriste achitare
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close