Antena 3 CNN Externe Trump a distrus sute de documente cât a fost președinte, încălcând astfel legea federală

Trump a distrus sute de documente cât a fost președinte, încălcând astfel legea federală

Cunoscutul obicei al lui Donald Trump de a distruge documente nu s-a oprit odată ce a intrat la Casa Albă, unde personalul ar fi recurs la lipirea grămezilor de hârtie mărunțită. Practica s-a extins pe parcursul celor patru ani de mandat, potrivit The Washington Post.

Trump a distrus sute de documente cât a fost președinte, încălcând astfel legea federală
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Feb 2022   •   11:45

Documentele Casei Albe – de la programe până la notificări sensibile – au fost rupte în mod regulat în sferturi și aruncate în coșurile de gunoi sau pe podeaua Air Force One, sau îndesate în „saci de ardere” pentru a fi incinerate la Pentagon, doar pentru ca asistenții să trimită. conținutul pentru a determina ce biți trebuiau păstrați conform legii federale, a informat ziarul.

Potrivit Presidential Records Act, Casa Albă trebuie să păstreze toate documentele atinse de președinte pentru a fi păstrate de Administrația Națională a Arhivelor.

Se spune că obiceiul necruțător al fostului președinte de a distruge documente sensibile a încălcat în mod clar legea, potrivit Courtney Chartier, președintele Societății Arhiviștilor Americani.

 „Nu există nicio ignorare a acestor legi. Există manuale de la Casa Albă despre menținerea acestor înregistrări”, a spus ea.

Pentru a evita un astfel de control, consilierii fie din Biroul Secretarului de Personal, fie din Operațiunile Biroului Oval au curățat grămezi de documente aruncate odată ce fostul președinte părăsea camera, în timp ce personalul de la Biroul de Administrare a Înregistrărilor de la Casa Albă era responsabil să lipească piesele împreună folosind bandă adezivă transparentă, potrivit The Post.

Documentele obținute recent de comitetul Camerei care investighează atacul asupra Capitoliului SUA au primit documente de la Casa Albă din epoca lui Trump, care au trebuit să fie înregistrate împreună după încercările anterioare de a le distruge.

Arhivele Naționale au confirmat primirea documentelor „inclusiv înregistrări pe hârtie care au fost rupte de fostul președinte Trump”. Alte documente de la Casa Albă depuse agenției nu fuseseră deloc reconstruite, potrivit Arhivelor.

Arhivele au înmânat comisiei luna trecută peste 750 de pagini de documente solicitate, potrivit The Independent.

Nu este clar câte documente din epoca Trump au fost pierdute sau distruse definitiv, deși o sursă a declarat pentru The Post că ar putea fi sute.

Raportul detaliază presupusele profunzimi ale distrugerii fără precedent de către administrația Trump a înregistrărilor sensibile, care au fost întrezărite în 2018, după ce Politico a descris „sistemul de dosare” al fostului președinte.

„Avem bandă scotch, cea clară”, a declarat la acea vreme fostul consilier Solomon Lartey. „Ai găsit bucăți și le-ai legat înapoi împreună, apoi i-ai dat înapoi supraveghetorului.”

În decembrie 2020, a fost intentată un proces în numele Arhivei Securității Naționale, Societății pentru Istoricii Relațiilor Externe Americane și Asociația Americană de Istorie împotriva administrației Trump pentru a „preveni un posibil foc de tabără” al înregistrărilor Casei Albe. Reclamanții au respins voluntar cazul anul trecut, după ce administrația lui Joe Biden a intrat în funcție.

Printre aceste documente se numără fișiere digitale, inclusiv postări șterse pe Twitter și alte mesaje de pe rețelele sociale de la personalul Casei Albe, inclusiv mesaje WhatsApp, folosite pentru afaceri oficiale ale guvernului.

×
Subiecte în articol: Donald Trump documente Casa Alba lege mandat
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close