Antena 3 CNN Externe Șefa Camerei Reprezentanților acuză starea mintală "deteriorată" a lui Donald Trump. Democrații discută amedamentul privind revocarea președintelui SUA

Șefa Camerei Reprezentanților acuză starea mintală "deteriorată" a lui Donald Trump. Democrații discută amedamentul privind revocarea președintelui SUA

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul american, a confirmat că liderii democrați se reunesc vineri pentru a discuta despre Amendamentul 25 la Constituție. Acesta prevede, între altele, transferul puterilor prezidențiale și o linie de succesiune în cazul în care președintele nu mai este capabil să își exercite mandatul.

Șefa Camerei Reprezentanților acuză starea mintală "deteriorată" a lui Donald Trump. Democrații discută amedamentul privind revocarea președintelui SUA
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Oct 2020   •   07:01

Pelosi (foto) a pus la îndoială starea de sănătate mintală a lui Donald Trump după ce acesta a avut, în ultimele zile, o conduită contradictorie și a făcut declarații neobișnuite chiar și pentru felul său atipic de a-și exercita mandatul.

Astfel, într-un interviu pentru Fox Business, la trei zile după ce s-a externat din spitalul militar unde a primit un tratament experimental pentru infecția cu COVID-19, președintele american a declarat:

"Mi-am revenit pentru că sunt un exemplar fizic perfect și pentru că sunt foarte tânăr. Și, astfel, sunt foarte norocos", a susținut el.

Trump are 74 de ani.

Conduita lui Trump după tratamentul anti-COVID îi ia prin surprindere pe republicani

Mai devreme în cursul săptămânii, el a anulat discuțiile cu președintele Camerei asupra măsurilor economice de ajutor în context pandemic, într-o mișcare ce a luat prin surprindere atât bursele, cât și Partidul Republican.

Ulterior, Trump a revenit asupra deciziei.

În plus, presa a relatat că președintele s-a reîntors în Biroul Oval, în ciuda regulilor de izolare și în condițiile în care mai mulți oficiali ai Casei Albe sunt infectați cu coronavirus.

Democrata Nancy Pelosi, care trebuie să discute cu Trump pachetul de stimuli pentru economia americană, a declarat că președintele "are o stare mintală deteriorată" iar disocierea lui de realitate "ar fi amuzantă, dacă n-ar fi letală".

Amendamentul 25 poate fi invocat dar Trump nu poate fi revocat fără acordul majorității guvernului

Ea a confirmat, fără să intre în detalii, că liderii democrați se reunesc vineri și discută Amendamentul 25, care oferă posibilitatea teoretică de înlăturare a președintelui din funcție, împotriva voinței sale, în caz de incapacitate fizică sau mintală.

"Când ați fost testat ultima dată negativ înainte de a fi testat pozitiv (pentru coronavirus)? De ce Casa Albă nu comunică lucrurile esențiale despre felului în care a devenit un focar?", l-a întrebat ea pe Trump prin intermediul reporterilor.

Observatorii politicii americane notează că cel de-al 25-lea Amendament la Constituția SUA îi permite șefei Camerei Reprezentanților să constituie un comitet care să analizeze capacitatea președintelui de a-și exercita atribuțiile.

Pornind de la concluziile acestui comitet, Camera Reprezentanților are însă nevoie de acordul vice-președintelui Mike Pence și al majorității membrilor Executivului american pentru a-l înlătura din funcție pe președinte și este foarte puțin probabil ca aceștia să subscrie la un astfel de plan, scrie presa internațională.

×
Subiecte în articol: Pelosi Trump revocare
Parteneri
x close