Antena 3 CNN Externe Trupele SEAL au preluat controlul petrolierului furat din Libia

Trupele SEAL au preluat controlul petrolierului furat din Libia

Trupele SEAL au preluat controlul petrolierului furat din Libia
17 Mar 2014   •   13:24

Departamentul Apărării americane a confirmat luni dimineaţă că trupe de comando SEAL au preluat controlul unui vas petrolier, care fusese confiscat ilegal de mai multe persoane înarmate la începutul acestei luni.

"La solicitarea guvernelor din Libia şi Cipru, forţele militare americane au urcat noaptea trecută la bordul vasului comercial Morning Glory şi au preluat controlul asupra navei", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat de Reuters.

Operaţiunea militară, care a fost efectuată în apele internaţionale din sud-estului Ciprului, a fost aprobată de preşedintele Barack Obama. Misiunea s-a desfăşurat ca la carte, fără a se înregistra victime umane sau daune materiale.

"Nava petrolieră este escortată de ambarcaţiuni americane şi va ajunge în curând într-un port din Libia, unde va fi ancorată", a menţionat Kirby.

La începutul acestei luni, mai mulţi libieni înarmaţi au preluat controlul asupra petrolierului nord-coreean, care opera pentru o companie egipteană. Rebelii au încărcat peste 200.000 de barili de ţiţei în compartimentele vasului, ancorat la acea vreme în dana portului libian  Al-Sidra.

La scurt timp, autorităţile de la Phenian şi-au declinat responsabilitatea pentru acest vas, având în vedere că cei de la bord au violat mai multe legi internaţionale.
Cei care capturaseră vasul erau rebeli libieni, simpatizanţi ai fostului regim Gaddafi şi încercau să obţină o sumă de bani în schimbul returnării acestuia.

Incidentul a creat o tensiune la nivel guvernamental, oficialii de la Tripoli ameninţând că vor bombarda petrolierul. În cele din urmă, autorităţile au eşuat lamentabil în negocieri, iar vasul a reuşit să scape în apele internaţionale. Eşecul a dus la demiterea premierului libian Ali Zeidan, care ulterior a fugit din ţară.

×
Subiecte în articol: Cipru
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close