Antena 3 CNN Externe Tunelul UNIC în lume, inaugurat ieri de turci, a fost gândit în urmă cu un SECOL şi jumătate. A fost visul unui SULTAN otoman

Tunelul UNIC în lume, inaugurat ieri de turci, a fost gândit în urmă cu un SECOL şi jumătate. A fost visul unui SULTAN otoman

Tunelul UNIC în lume, inaugurat ieri de turci, a fost gândit în urmă cu un SECOL şi jumătate. A fost visul unui SULTAN otoman
de O.P.    |    30 Oct 2013   •   06:36

 Turcia a inaugurat tunelul subacvatic care leagă Europa de Asia. Inaugurarea are loc la 150 de ani de la prima idee de proiect, care aparţine unui sultan otoman, şi la 9 ani de la începerea contrucţiei. 3 miliarde de euro a costat tunelul care va fi tranzitat de aproape 1 milion şi jumătate de oameni pe zi şi care poate rezista chiar şi unui cutremur de 9 pe Richter.

Primul tren a traversat Strâmtoarea Bosfor de pe malul asiatic pe cel european. Trenul s-a dovedit însă neîncăpător pentru zecile de demnitari străini care s-au înghesuit să ia parte la eveniment. La suprafaţă, mii de oameni au asistat la inaugurarea tunelului care leagă cele două continente.

Construcţia, estimată la trei miliarde de euro, a durat nouă ani, însă proiectul este vechi de peste un secol. În urmă cu 150 de ani, unul dintre sultanii otomani şi-a exprimat dorinţa construirii unei asemenea rute care să lege cele două părţi ale Istanbulului.

Cea mai dificilă parte a tunelului este cea de 1,4 kilometri contruită sub apă. Fiecare sector de tunel a fost scufundat la o adâncime de 56 de metri şi montată în apele Bosforului. Lucrările au început în 2004 dar au fost întârziate de descoperirile arheologice. Tunelul a fost gata chiar de ziua naţională a Turciei.

Proiectul a fost finanţat de Banca Japoniei şi de banca Europeană pentru Investiţii. Turcii vor să îl completeze cu un tunel pentru maşini, care ar fi gata în 2015.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close