Antena 3 CNN Externe Turcii sunt îndemnați să devină vegetarieni pentru a supraviețui crizei economice care se profilează

Turcii sunt îndemnați să devină vegetarieni pentru a supraviețui crizei economice care se profilează

Guvernul turc a decis să treacă la vegetarianism și să crească gradul de conștientizare împotriva risipei de alimente pentru a face față colapsului lirei turcești și creșterii incontrolabile a prețurilor la alimente.

Turcii sunt îndemnați să devină vegetarieni pentru a supraviețui crizei economice care se profilează
Sursa foto: Pexels/Alesia Kozik
de Alexandra Ionescu    |    25 Noi 2021   •   18:10

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne lunar, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele merg la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, a spus deputatul turc Zülfü Demirbağ, care aparține partidului AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

El a făcut această declarație în lumina prăbușirii totale a lirei turcești și a crizei economice care se profilează.

Moneda Turciei s-a prăbușit la un minim istoric „nebunesc”. Potrivit CNBC, inflația în Turcia este acum aproape de 20%, ceea ce înseamnă că prețurile bunurilor de bază au crescut vertiginos, iar salariile în moneda locală ale turcilor sunt puternic devalorizate.

După ce lira turcească s-a prăbuşit marţi cu 15%, oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva partidului aflat la guvernare condus de Recep Tayyip Erdoğan. Protestele antiguvernamentale au avut loc marți seara la Istanbul și la Ankara, iar manifestanții au cerut demisia guvernului.

Erdogan a presat banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile, investiţiile şi crearea de locuri de muncă, chiar dacă inflaţia a accelerat la aproape 20%, iar deprecierea lirei s-a accentuat, erodând profund veniturile turcilor.

Ultima dată când lira a înregistrat o tendinţă de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când ţara a cunoscut o spirală de hiperinflaţie şi creştere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close