Antena 3 CNN Externe Turcia. A fost restabilit accesul normal la rețelele de socializare online

Turcia. A fost restabilit accesul normal la rețelele de socializare online

Turcia. A fost restabilit accesul normal la rețelele de socializare online
07 Apr 2015   •   12:38

Accesul normal la rețelele de socializare a fost restabilit marți dimineața în Turcia, după ridicarea, în această noapte, a blocajului care afecta și YouTube, blocaj menit să împiedice difuzarea de imagini cu un procuror turc ucis în timpul unei luări de ostatici, au raportat mass-media, citate de AGERPRES.

Platforma pentru distribuirea de imagini video s-a conformat, la fel ca Twitter și Facebook înainte ei, cerințelor autorităților turce, care cereau retragerea imaginilor cu procurorul.

Accesul la cele trei rețele de socializare și la peste 150 de alte site-uri a fost blocat timp de mai multe ore luni, în Turcia, la ordinul unui judecător din Istanbul care a decis că imaginile cu procurorul Mehmet Selim Kiraz, având cu un pistol la tâmplă, constituie ''propagandă teroristă'' și perturbă ''ordinea publică''.

La 31 martie, Kiraz a fost reținut timp de șase ore într-un tribunal din Istanbul de către doi militanți înarmați ai unei grupări radicale turce de extremă dreapta, grupare ce a difuzat pe rețelele de socializare fotografii ale operațiunii sale. Magistratul și cei doi răpitori au fost uciși după o intervenție a poliției.

În ordonanța pe care a emis-o luni judecătorul de la Istanbul a decis, de asemenea, ca motorul de căutare Google să retragă fotografiile magistratului, sub amenințarea blocării accesului (pentru Google) în Turcia, potrivit presei turce.

Decizia judecătorului a provocat indignarea internauților turci, a opoziției și organizațiilor non-guvernamentale pentru apărarea libertății de exprimare.



×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close