Antena 3 CNN Externe Turcia: Aderarea la UE este obiectivul prioritar

Turcia: Aderarea la UE este obiectivul prioritar

Turcia: Aderarea la UE este obiectivul prioritar
09 Iul 2010   •   19:29

 


Turcia a încercat să calmeze temerile că se depărtează de Occident, subliniind că integrarea în Uniunea Europeană încă este "obiectivul ei principal şi cel mai strategic ".

 

Ministrul de externe Ahmet Davutoglu declara la Londra înainte de întâlnirea cu omologul său britanic, William Hague, că Turcia continuă să depună eforturi mari pentru integrarea în Europa.

El a recunoscut că aderarea Turciei la UE a devenit mai dificilă din cauza opoziţiei Germaniei şi a Franţei, în special, şi din cauza problemelor legate de viitorul Ciprului, unde disputele cu Grecia sunt foarte prezente.

Davutoglu a criticat temerilor occidentale că Turcia se îndreaptă spre Est, în parte ca urmare a respingerii franceze şi germane.

El declara că întrebarea "pierdem Turcia?" este "o insultă ".

El declara că Turcia încearcă să aducă puterea occidentală de pace, mediere şi multilateralism la multiplele sale discuţii cu state din regiune.

Turcia a ridicat semne de întrebare în Occident despre priorităţile sale strategice prin încercarea de a ajunge la un acord cu Iran privind programul său nuclear. În plus, relaţiile cu Israel s-au prăbuşit, după raidul israelian asupra unui convoi umanitar, ce a dus la moartea a nouă cetăţeni turci.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Ahmet Davutoglu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close