Antena 3 CNN Externe Turcia ameninţă cu excluderea din viitoarele proiecte a unor companii care colaborează cu Cipru

Turcia ameninţă cu excluderea din viitoarele proiecte a unor companii care colaborează cu Cipru

Turcia ameninţă cu excluderea din viitoarele proiecte a unor companii care colaborează cu Cipru
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
03 Noi 2012   •   15:09

Turcia a ameninţat sâmbătă cu excluderea din viitoarele sale proiecte în materie de energie a companiilor petroliere selectate pentru explorarea gazului în apele teritoriale ale Ciprului, relatează AFP.
   
"Aşa cum am spus de mai multe ori (...), companiile care vor coopera cu autorităţile cipriote elene vor fi excluse din viitoarele proiecte turce în materie de energie", a anunţat ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, într-un comunicat.
   
Ciprul a anunţat marţi că a acordat patru licenţe de explorare a gazului gigantului petrolier francez Total, unui consorţiu franco-rus şi unui alt consorţiu format din grupul italian ENI şi cel sud-coreean Kogas.
   
În comunicatul său, şeful diplomaţiei turce a făcut apel la aceste companii şi la autorităţile din ţările lor să "acţioneze corect" şi să se retragă din proiectele de explorare în apele pe care Turcia şi le dispută cu Ciprul.
   
Turcia s-a opus ferm acestor explorări desfăşurate de Guvernul cipriot pe care nu-l recunoaşte, calificându-le drept "ilegale", şi a ameninţat că va lansa, la rândul său, lucrări de explorare în largul coastelor părţii de nord a insulei.
   
Ankara nu recunoaşte decât Republica Turcă a Ciprului de Nord, spre deosebire de restul comunităţii internaţionale.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close