Antena 3 CNN Externe Turcia dezminte că a intervenit militar în Irak

Turcia dezminte că a intervenit militar în Irak

Turcia dezminte că a intervenit militar în Irak
05 Dec 2015   •   19:29

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a dezmințit sâmbătă că desfășurarea de soldați turci în împrejurimile orașului irakian Mosul (nord) reprezintă o etapă prealabilă unei operațiuni militare în Irak, după criticile Bagdadului, care face apel la Ankara să-și retragă imediat militarii, relatează Agerpres.

''Tabăra Bashika, la 30 km nord de Mosul, este un loc de antrenament stabilit în sprijinul voluntarilor care luptă împotriva terorismului'', a declarat Davutoglu într-un discurs televizat.

Potrivit agenției proguvernamentale turce Anadolu, circa 150 de soldați turci, susținuți de 20-25 de tancuri, au sosit vineri, în cadrul unei misiuni de instruire, în împrejurimile orașului Mosul, ocupat de către gruparea Statul Islamic (SI).

Soldați turci sunt prezenți de doi ani și jumătate în nordul Irakului, în cadrul unui acord de cooperare semnat cu autoritățile regiunii autonome Kurdistanul irakian.

''Nu este o tabără nouă'', a afirmat Davutoglu, reamintind că trupele sale au instruit deja acolo peste 2.000 de irakieni. El consideră noua desfășurare de trupe drept ''o rotație normală'' și ''o întărire (de forțe) pentru a face față unor riscuri de securitate''.

Orice altă interpretare a acestei mișcări de trupe nu va fi decât ''o provocare''. ''Noi i-am instruit deja și vom continua să-i instruim pe frații noștri irakieni care luptă împotriva Daesh (acronimul în limba arabă a Statului Islamic) la Bashika și în altă parte. Vom continua să întărim cooperarea cu republica irakiană în toate domeniile. Nu avem pretenții la nici un teritoriu. Lupta Turciei vizează organizațiile teroriste'', a declarat Davutoglu.

Autoritățile de la Bagdad au denunțat sâmbătă ''o încălcare gravă a suveranității'' Irakului și au făcut apel la Turcia să-și retragă imediat forțele de pe teritoriul irakian.

×
Subiecte în articol: turcia Irak
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close