Antena 3 CNN Externe Turcia cere 2.000 de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen

Turcia cere 2.000 de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen

Turcia cere 2.000 de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen
16 Aug 2016   •   17:45

Procurorii turci au solicitat două sentinţe pe viaţă şi 1.900 de ani de închisoare pentru clericul musulman stabilit în SUA Fethullah Gulen, care este acuzat a se afla în spatele tentativei de lovitură de stat de lovitură de stat din Turcia, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Incriminarea de 2.527 de pagini prin care Gulen este acuzat de a fost aprobată în provincia Uşak.

Fethullah Gulen este un fost aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, devenit între timp inamicul public numărul 1 al acestuia, iar acum e acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat eșuate.

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia, asta deşi Gulen, se află în exil la mii de kilometri depărtare, în Pennsylvania.

Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în SUA. El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional.

Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea.

Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional , cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close