Antena 3 CNN Externe Turcia îngheaţă relaţiile cu Israel

Turcia îngheaţă relaţiile cu Israel

Turcia îngheaţă relaţiile cu Israel
17 Iun 2010   •   03:35

Turcia va opri cooperarea militară cu Israel şi nu va retrimite la post ambasadorul retras după atacul mortal israelian asupra unui convoi umanitar pentru Gaza, scrie presa de la Ankara.

Guvernul turc arăta că lucrează la un ghid pentru viitoarele relaţiile cu Israel şi a creat o comisie să analizeze dimensiunile legale ale operaţiunii din 31 mari, în urma căreia au murit nouă activişti turci propalestinieni.

Ziarul Star scrie că decizia a fost luată la o şedinţă de guvern din această săptămână.

"Un comitet a fost format de Ministerul de Afaceri Externe şi Ministerului Justiţiei pentru a pregăti o anchetă internaţională şi a analiza dimensiunile legale internaţionale şi naţionale ale atacului," arăta un comunicat al ministerului de externe.

Preşedintele Abdullah Gul declara săptămâna trecută că Turcia analizează opţiunile disponibile în cadrul legislaţiei internaţionale, dar Ankara nu a precizat ce formă de răspuns va adopta.

Publicaţia citată notează că guvernul a decis să nu mai trimită ambasadorul la Tel Aviv dacă Israel nu acceptă o anchetă ONU.

"Am luat o serie de decizii ce acoperă presiunea militară, diplomatică şi politică şi măsuri," declara o sursă oficială pentru Star. Se mai notează că acordurile militare, inclusiv proiectele de modernizare a tancurilor şi avioanelor şi cele privind rachetele, în valoare de 7,5 miliarde dolari, au fost îngheţate.

 

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia convoi umanitar
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close