Antena 3 CNN Externe Turcia lansează operațiuni militare la granițele sale sudice. Care este rolul acestora

Turcia lansează operațiuni militare la granițele sale sudice. Care este rolul acestora

Președintele turc Tayyip Erdogan ca declarat că Ankara va lansa în curând noi operațiuni militare la granițele sale de sud, pentru a extinde zonele sigure de 30 de km și a combate ceea ce el a descris ca fiind amenințări teroriste în acele regiuni. Consiliul Național de Securitate al țării a venit cu explicații suplimentare.

Turcia lansează operațiuni militare la granițele sale sudice. Care este rolul acestora
Sursa foto: Hepta / Abaca Press / AA/ABACA
de Cerasela Stafie    |    26 Mai 2022   •   21:34

Turcia spune că operațiunile militare actuale și viitoare ale la granițele sale de sud nu vizează suveranitatea vecinilor săi, ci sunt necesare pentru securitatea țării.

”Operațiunile care se desfășoară acum și în viitor pentru a înlătura amenințarea teroristă de la granițele noastre sudice nu vizează în niciun fel integritatea teritorială și suveranitatea vecinilor noștri”, a transmis Consiliul Național de Securitate din Turcia, după o întâlnire de trei ore prezidată de Erdogan.

Era de așteptat ca orice operațiuni să vizeze nordul Siriei, unde Turcia a lansat mai multe incursiuni începând cu 2016, vizând în principal Unitățile de Apărare a Poporului Kurd (YPG) susținute de SUA.

Ankara consideră YPG-ul ca fiind identic cu PKK, un grup militant kurd, care duce o insurgență în sud-estul Turciei din 1984. Ambele grupuri sunt desemnate drept organizații teroriste. YPG-urile sunt un element cheie al coaliției conduse de kurzi pe care Statele Unite s-au bazat în mare măsură pentru a lupta împotriva Statului Islamic, scrie Reuters.

De asemenea, discursul lui Erdogan despre o operațiune militară a ridicat miza în disputa Turciei cu partenerii săi NATO cu privire la aderarea Finlandei și Sediei la alianță, Ankara acuzând ambele țări că adăpostesc oameni care au legături cu organizațiile considerate teroriste.

×
Subiecte în articol: operatiune militară
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close