Antena 3 CNN Externe Turcia majorează salariul minim cu 50%

Turcia majorează salariul minim cu 50%

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că salariul minim pentru 2022 va fi majorat cu peste 50%, până la o bază de 4.250 de lire turcești (275 de dolari).

Turcia majorează salariul minim cu 50%
Sursa foto: Hurriyet Daily News
de Alexandra Ionescu    |    16 Dec 2021   •   20:32

„Cred că, odată cu această creștere, ne-am arătat hotărârea de a nu ne zdrobi angajații în fața creșterilor de prețuri”, a spus el într-o conferință de presă pe 16 decembrie.

Erdogan a mai spus că impozitul pe venit și impozitul de timbru pe salariul minim vor fi eliminate pentru a ușura povara angajatorilor. Aceasta va reduce ponderea salariului minim brut plătit de angajatori în jur de 400 de lire, potrivit estimărilor.

El a mai spus că guvernul este hotărât să pună capăt incertitudinii din cauza fluctuațiilor cursului de schimb și ca urmare a creșterilor exorbitante ale prețurilor, imediat.

Salariul minim variază în funcție de statutul marțial și de numărul persoanelor aflate în întreținere.

Aproape 6 milioane de muncitori turci se bazează pe salariul minim, care este în prezent de 2.825 de lire (213,6 USD).

O comisie formată din oficiali și reprezentanți ai sindicatelor a avut mai multe ședințe pentru a stabili noul nivel al salariului minim în această lună.

Confederația Sindicatelor Turce (Türk-İş) a anunțat săptămâna trecută că pragul de 4.000 de lire este „linia lor roșie” pentru salariul minim.

Ministerul Muncii și Securității Sociale a efectuat un sondaj la scară largă în rândul muncitorilor și angajatorilor.

Puțin mai mult de o treime dintre respondenții din rândul angajatorilor au cerut ca noul salariu minim să rămână între 3.500 de lire și 3.750 de lire, în timp ce 20 la sută dintre ei au sugerat un salariu minim între 3.250 de lire și 3.500 de lire.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close