Antena 3 CNN Externe Turcia, susținută de șeful NATO în argumentația sa împotriva aderării Finalndei și Suediei la NATO

Turcia, susținută de șeful NATO în argumentația sa împotriva aderării Finalndei și Suediei la NATO

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept "legitime" preocupările de securitate formulate de Turcia, țară care invocă pretextul "teroriștilor PKK" pentru a-și justifica veto-ul față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară.

Turcia, susținută de șeful NATO în argumentația sa împotriva aderării Finalndei și Suediei la NATO
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2022   •   17:34

Stoltenberg a făcut, duminică, o declarație în acest sens, atunci când a fost primit de președintele finlandez Sauli Niinisto.

Astfel, potrivit lui Stoltenberg, "este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO", motiv pentru care preocupările sale trebuie luate în serios.

La jumătatea lunii mai, Ankara a luat prin surprindere numeroși membri ai Alianței Nord-Atlantice, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu va sprijini cererile de aderare depuse de Finlanda și de Suedia la organizația militară.

Turcia consideră că Suedia și Finlanda adăpostesc persoane despre care afirmă că au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist de autoritățile turce, dar și cu susținători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

În schimb, unii comentatori internaționali consideră că opoziția Turciei este un mecanism de presiune pentru a fi reinclusă în programul american de achiziție a aparatelor F-35 și a altor elemente de tehnică militară avansată din SUA.

Turcia a fost exclusă din program și și-a tensionat relațiile cu NATO după ce a decis să se doteze cu sisteme de rachete rusești S-400.

×
Subiecte în articol: turcia Finlanda Suedia Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close