Antena 3 CNN Externe Justiția turcă a emis mandat de arestare pe numele clericului Fethullah Gulen, aflat în SUA

Justiția turcă a emis mandat de arestare pe numele clericului Fethullah Gulen, aflat în SUA

Justiția turcă a emis mandat de arestare pe numele clericului Fethullah Gulen, aflat în SUA
04 Aug 2016   •   16:26

Justiţia turcă a emis, joi, mandat pentru arestarea clericului musulman Fethullah Gulen, un adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan aflat în Statele Unite.

Conform agenției Anadolu, Gulen este acuzat de orchestrarea tentativei de puci de la 15 iulie.

Guvernul turc susține că Gulen, care trăiește în Pennsylvania, Statele Unite, a orchestrat întreaga lovitură de stat prin generali renegați din armata turcă.

Clericul Gulen a negat orice implicare în evenimentele din Turcia.

La finalul lunii iulie, un oficial turc, sub protecția anonimatului, a anunțat că autoritățile turce au început să intercepteze cu peste un an înainte de tentativa de puci mesaje schimbate pe un serviciu de mesagerie criptat de simpatizanţii predicatorului Gulen.

Potrivit acestui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, serviciile de informaţii turce (MIT) au început să decripteze aceste mesaje schimbate pe aplicaţia ByLock încă din luna mai a anului trecut.

El susţine că această supraveghere a permis cunoaşterea numelor a 40.000 de simpatizanţi ai mişcării lui Gulen, printre care 600 de militari de rang înalt.

"Un mare număr de oameni identificaţi datorită ByLock au fost direct implicaţi în tentativa de lovitură de stat", a afirmat responsabilul turc.

Potrivit acestuia, susţinătorii predicatorului Gulen au început să schimbe mesaje prin sisteme de mesagerie securizate din 2013 şi au trecut la ByLock în 2014.

"Datele adunate de pe ByLock ne-au permis să realizăm o schemă a reţelei lor sau cel puţin a unei marţi părţi a ei. Ei au schimbat apoi mesageria când şi-au dat seama că ByLock nu mai era sigur", a indicat responsabilul turc.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close