Antena 3 CNN Externe Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus în cazul Roman Protasevici

Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus în cazul Roman Protasevici

Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus pentru aterizarea forțată a unui avion de pasageri și detenția jurnalistului dizident Roman Protasevich, au dezvăluit doi diplomați pentru Reuters.

Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus în cazul Roman Protasevici
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    Adrian Iclozan    |    28 Mai 2021   •   08:52

Ankara a insistat ca orice mențiune privind sprijinul pentru mai multe sancțiuni din partea Occidentului pentru Belarus și solicitările de eliberare a prizonierilor politici să nu apară în text, au spus cei doi diplomați. Mențiuni despre suspendarea cooperării NATO cu Belarus au fost, de asemenea, eliminate, au mai spus sursele.

Cei 30 de aliați ai NATO au lansat miercuri o declarație prin care condamnă aterizarea forțată a unui zbor Ryanair pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich, dar nu au inclus și sancțiunile pe care aliații baltici și Polonia le-au solicitat.

Diplomații au spus că Ankara ar putea încerca să întrețină relațiile oficiale cu Moscova, cel mai apropiat aliat al Belarusului, și să mențină relațiile economice cu Belarusul prin intermediul Turkish Airlines, care are zboruri zilnice către Minsk. O altă posibilitate ar putea fi dorința Turciei de a primi turiștii ruși în această vară, potrivit ekathimerini.com.

Ministerul turc de externe nu a răspuns imediat la solicitarea unui comentariu.

„Declarația Consiliului Nord-Atlantic privind situația din Belarus a fost agreată de către toți cei 30 de aliați prin consens. Nu intrăm în detaliile discuțiilor din Consiliul Atlanticului de Nord, care sunt confidențiale.”, a transmis un oficial NATO.

Unul dintre diplomați a declarat că Stoltenberg a obținut acordul tuturor aliaților, inclusiv al Turciei, pentru textul final, publicat pe site-ul NATO, pentru a evita conflictele din spațiul public.

Avion civil forţat să aterizeze la Minsk de aviaţia militară din Belarus

Un activist de vârf al opoziției belaruse în exil, Roman Protasevici, a fost arestat pe 23 mai pe aeroportul din Minsk după ce avionul în care se afla a efectuat o aterizare de urgență.

Președintele Aleksandr Lukașenko a ordonat unui avion de luptă să escorteze aparatul companiei Ryanair, în care se afla activistul, conform unei informații transmise de presa de stat din Belarus, preluat de CNN.

Cum a fost deturnată cursa Ryanair spre Minsk

Zborul FR4978 se îndrepta, duminică, spre Vilnius după ce decolase de la Atena. Chiar înainte să ajungă în spațiul aerian lituanian, aparatul a virat est către Minsk.

La bord se aflau 171 de pasageri, conform surselor lituaniene și grecești.

Ryanair a dat publicității un comunicat în care spune că aparatul său a fost anunțat de controlul de trafic aerian din Belarus că la bord ar exista o potențială amenințare de securitate.

Piloții au primit instrucțiuni să se îndrepte spre cel mai apropiat aeroport, cel din Minsk.

Informațiile oferite de site-ul Flightradar24 indică faptul că aeronava Ryanair era mai aproape de capitala lituaniană Vilnius decât de Minsk, atunci când a primit instrucțiunile.

Potrivit Ryanair, verificările efectuate la Minsk nu au arătat nimic suspect iar aparatul a primit permisiunea de a decola după cinci ore petrecute la sol.

Ryanair menționează că a anunțat agențiile competente la nivel național și european în legătură cu acest incident.

Roman Protasevici, pe lista cu teroriști a guvernului din Belarus

Critic foarte vocal al președintelui Aleksandr Lukașenko, disidentul a fondat canalul Nexta pe platforma Telegram, folosit pe scară largă pentru organizarea de proteste anti-guvernamentale.

De asemenea, a creat un canal similar, dedicat criticilor la adresa regimului lui Lukașenko.

Autoritățile din Belarus au clasificat drept extremiste canalele fondate de Roman Protasevici și l-au pus pe acesta pe lista persoanelor căutate pentru terorism.

 

×
Subiecte în articol: Roman Protasevici turcia Belarus
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close