Antena 3 CNN Externe Cât costă un gest obscen la adresa președintelui Turciei

Cât costă un gest obscen la adresa președintelui Turciei

Cât costă un gest obscen la adresa președintelui Turciei
20 Ian 2016   •   20:19

Justiţia turcă a condamnat miercuri la 11 luni de închisoare o femeie găsită vinovată pentru un gest obscen la adresa actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei manifestaţii desfăşurate în martie 2014, atunci când Erdogan era prim-ministru, a relatat presa locală turcă, transmite Agerpres, citând AFP.

Filiz Akinci, de profesie economistă, i-a arătat lui Erdogan 'degetul de onoare' în timpul unui miting electoral la care prim-ministrul de atunci al Turciei participa în oraşul de coastă Izmir, în perspectiva alegerilor regionale.

Akinci va trebui să plătească şi o amendă de 1.800 lire turceşti (circa 375 de euro) reprezentând onorariul pentru avocaţii lui Recep Tayyip Erdogan.

În Turcia, insultarea preşedintelui poate atrage o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de cazuri în care persoane fizice au fost date în judecată şi condamnate de avocaţii preşedintelui pentru insultarea acestuia. Opoziţia turcă susţine că aceste cazuri limitează masiv libera exprimare în Turcia.

Recent, avocaţii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan l-au dat în judecată pe principalul lider al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, după ce acesta l-a numit 'dictator' pe şeful statului.

Erdogan, cel mai popular politician turc, este cunoscut pentru intoleranţa la critici. Săptămâna trecută el le-a cerut procurorilor turci să investigheze mai mulţi membri ai cercului academic care au semnat o petiţie ce denunţă acţiunile militare ale forţelor turce în sud-estul Turciei, zonă cu o minoritate kurdă numeroasă.

De-a lungul timpului, Recep Tayyip Erdogan, care domină viaţa politică din Turcia de peste un deceniu, a dat în judecată numeroase persoane, printre care caricaturişti şi o fostă câştigătoare a concursului Miss Turcia.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan inchisoare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close