Antena 3 CNN Externe Turcia se desparte de Europa. Avertismentul făcut de președintele Erdogan

Turcia se desparte de Europa. Avertismentul făcut de președintele Erdogan

Turcia se desparte de Europa. Avertismentul făcut de președintele Erdogan
21 Noi 2016   •   16:10

Președintele Turciei, Racep Tayip Erdogan, a declarat că Turcia nu are nevoie să se alăture Uniunii Europene “cu orice cost” și a indicat că Turcia ar putea, în schimb, să se alăture unui bloc dominat ca influență de China, Rusia și state din Asia Centrală, conform Reuters.

Posibilitatea ca Turcia să se alăture NATO pare mai îndepărtată ca niciodată, după 11 ani de negocieri.

Liderii europeni au fost foarte critici cu derapajele Turciei, în timp ce Ankara este din ce în ce mai exasperată de țările occidentale, pe care le consideră condescendente.

“Turcia nu trebuie să simtă presiune. Nu trebuie să privească la Uniunea Europeană ca un scop care trebuie atins cu orice cost. Aceasta este viziunea mea”, a explicat Erdogan, citat de cotidianul Hurriyet.

“De ce să nu fie Turcia parte din Shanghai Five?” Am vorbit despre asta cu domnul Putin (Vladimir Putin, președintele Rusiei, n.r.), cu domnul Nazarbayev (președintele din Kazahstan).

China, Rusia și patru patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – au format Organizația de Cooperare Shanghai în 2001, ca un bloc de securitate regional pentru a lupta împotriva amenințărilor teroriștilor islamiști radicali dar și împotriva traficului de droguri din Afganistan.

Erdogan a cerut poporului să aibă răbdare până la finalul anului pentru a regla relațiile cu Europa și a explicat că un referendum ar putea fi ținut în 2017, pentru a decide soarta ideii de aderare la UE.

Uniunea Europeană are o relație foarte delicată cu Turcia: are nevoie de Ankara pentru a bloca fluxul masiv de migranți. Între timp, Ankara demonstrează constant că nu va tolera opozanți ai regimului, mai ales după tentativa de puci eșuată în luna iulie.

Peste 110.000 de oameni au fost concediați sau suspendați de la acel moment și peste 36.000 arestați și mai multe canale de media au fost închise.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close