Antena 3 CNN Externe Turcia se opune unor noi sancţiuni contra Iranului

Turcia se opune unor noi sancţiuni contra Iranului

Turcia se opune unor noi sancţiuni contra Iranului
Sursa foto: Recep Tayyip Erdogan
29 Mar 2010   •   21:53

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins din nou ideea impunerii unor sancţiuni noi contra Iranului pentru programul său nuclear.
În cadrul unui interviu pentru presa germană, înaintea unei vizite a cancelarului german la Ankara, acesta a criticat presiunea exercitată de Berlin pentru a impune noi sancţiuni.
?Trebuie mai întâi să găsim o soluţie diplomatică,"arăta Erdogan pentru Spiegel . "Aici avem nevoie de diplomaţie, şi apoi şi mai multă diplomaţie."
Liderul turc crede că "orice altceva ameninţă pacea mondială."
Cancelarul german, Angela Merkel, a reafirmat sâmbătă poziţia statului său în privinţa crizei nucleare iraniene, în cadrul unui mesaj video postat pe siteul său de internet.
"Dacă Iran nu dovedeşte transparenţă în chestiunea energiei nucleare, noi trebuie de asemenea să ne gândim la sancţiuni," arăta aceasta.

Puterile occidentale acuză Teheranul că încearcă să fabrice o bombă nuclear la adăpostul programului nuclear civil.
SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa- cei cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate al ONU- plus Germania sunt în curs de negociere cu Iran în privinţa programului său de îmbogăţire a uraniului. De asemenea, tratează între ele pentru timpul şi modalităţile de implementare a unor noi sancţiuni.

Turcia, care este în relaţii bune cu Iran, s-a oferit să găzduiască un schimb între uraniul slab îmbogăţit al Iranului cu uraniu la o puritate de 20 procente care să fie livrat Teheranului, ca parte a unui acord mediat de ONU.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close