Antena 3 CNN Externe Turcia şi liderii regionali presează Israel să accepte o anchetă internaţională

Turcia şi liderii regionali presează Israel să accepte o anchetă internaţională

Turcia şi liderii regionali presează Israel să accepte o anchetă internaţională
Sursa foto: turcia israel
08 Iun 2010   •   23:31

Turcia a presat Israelul să accepte o anchetă internaţională în privinţa raidului asupra convoiului umanitar pentru Gaza, pe fondul unei reuniuni a liderilor regionali la Ankara pentru discuţii pe securitate.
Criza dintre cei doi cândva buni aliaţi pare şi mai mare înainte de summitul de marţi a Conferinţei pentru Interacţiune şi Măsuri de Construire a Încrederii în Asia (CICA), la care vor participa şi liderii iranian, sirian şi palestinian.
Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, arăta că normalizarea legăturilor cu Israel depind de faptul dacă acceptă o anchetă internaţională a cazului din 31 mai, când au fostu ucişi nouă turci.
"Dacă Israel... acordă undă verede stabillirii unei comisii internaţionale de anchetă şi este pregătit să răspundă comisiei, atunci relaţiile naturale turco-israeliene vor urma o altă cale," sublinia Davutoglu .
"Dar dacă va continua să evite aceasta, normalizarea relaţiilor este exclusă" .
Liderul palestinian Mahmud Abbas a chemat la noi eforturi internaţionale pentru a sparge blocada asupra Gaza şi a cerut Hamas, care controlează enclava palestiniană, să se împace cu fracţiunea Fatah.
Miniştrii de externe din Afganistan şi Pakistan au condamnat de asemenea raidul şi şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia.
Preşedinţii Mahmoud Ahmadinejad din Iran, Bashar al-Assad din Siria, Hamid Karzai din Afganistan, Haidar Aliev din Azerbaidjan şi premierul rus Vladimir Putin sunt printre liderii aşteptaţi la summitul de marţi.
Israel a fost de asemenea invitat, dar doar ambasadorul din Turcia este de aşteptat să participe.
CICA a fost creat în 2002 pentru a promova pacea, securitatea şi stabilitatea din Asia.
Grupul are acum 20 de membri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close