Antena 3 CNN Externe Turcia este de acord să sprijine cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Turcia este de acord să sprijine cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianţei care are loc în capitala spaniolă Madrid.

Turcia este de acord să sprijine cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    28 Iun 2022   •   21:58

Președintele Finlandei, Niinisto, a declarat că sprijinul a survenit după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun ”pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității celeilalte”, după întâlnirea la summitul NATO de la Madrid, informează BBC.

Președinții Finlandei, Suediei și Turciei au avut marți o întâlnire înainte de începerea summitului NATO.

În urma întâlnirii, Turcia va sprijini ”invitarea Finlandei și Suediei de a deveni membre NATO”.

"Mă bucur că această etapă pe calea Finlandei către aderarea la NATO a fost finalizată. Acum aștept cu nerăbdare discuții fructuoase despre rolul Finlandei în NATO cu viitorii noștri aliați aici la Madrid", a spus Niinisto.

Anunţul a fost făcut oficial şi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a precizat că miercuri liderii alianţei vor lua decizia de a invita cele două state.

Finlanda și Suedia  au solicitat  aderarea la NATO pe 18 mai. Ambasadorii Alianței s-au întâlnit pentru a începe negocierile privind aderarea țărilor scandinave la blocul militar-politic. Cu toate acestea, Turcia  a blocat procesul .

Ea cere ridicarea sancțiunilor privind furnizarea de arme din Turcia și încetarea sprijinirii reprezentanților PKK și ai Mișcării Fethullah Gülen.

În plus, Turcia a trimis zece cereri de extrădare Finlandei, cereri pe care Finlanda le-a satisfăcut doar parțial.

×
Subiecte în articol: turcia Finalanda Suedia NATO aderare cerere
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close