Antena 3 Externe Turcia. Tensiune guvern - armată după arestarea unor ofiţeri

Turcia. Tensiune guvern - armată după arestarea unor ofiţeri

25 Feb 2010   •   19:23
Turcia. Tensiune guvern - armată după arestarea unor ofiţeri

Tensiunile dintre puternica armată a Turciai şi guvern au ajuns la noi cote după ce un tribunal a hotărât arestarea a 20 de foşti şi actuali ofiţeri sub acuzaţia că ar fi complotat o lovitură de stat.
Cei 20, arestaţi miercuri şi joi, fac parte din grupul de 49 persoane reţinute luni ca parte a unei anchete privind un plan militar din 2003 numit Ciocanul Pneumatic. Procurorii susţin că armata intenţiona atunci să instaleze haosul pentru a justifica răsturnarea Partidului pentru Dezvoltare şi Justiţie de guvernare, cunoscut ca Partidul AK, care a ajuns la putere în 2002.
Armata Turciei se priveşte ca protectoare a tradiţiilor seculare ale ţării şi are relaţii tensionate cu Partidul AK, cu rădăcini în islamul politic. Arestarea unor ofiţeri militari, inclusiv generali şi amirali în rezervă, este fără precedent în Turcia şi va alarma şi mai mult elita locală.
Planul anchetat pare a fi parte a conspiraţiei Ergenekon . Procurorii arată că o alianţă de militari de top şi persoane influente urmau a crea condiţiile ca armata să răstoarne guvernul.
Armata a recunoscut existenţa unui plan strategic pentru a se pregăti pentru situaţii de război, dar a negat că ar fi pus un puci la cale.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close