Antena 3 CNN Externe Turcia vrea garanții scrise din partea Finlandei și Suediei pentru ”încetarea susținerii terorismului”

Turcia vrea garanții scrise din partea Finlandei și Suediei pentru ”încetarea susținerii terorismului”

Turcia vrea să primească garanții scrise de la Suedia și Finlanda că ”nu mai susține teroriștii”. Aceasta este una dintre principalele condiții pentru ca Ankara să nu împiedice intrarea țărilor scandinave în NATO. Negocierile trilaterale între state vor începe mâine, 25 mai.

Turcia vrea garanții scrise din partea Finlandei și Suediei pentru ”încetarea susținerii terorismului”
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2022   •   16:32

"Suedia și Finlanda ar trebui să înceteze să susțină teroriști, vrem un acord scris cu privire la pași concreti din partea lor. Suedia și Finlanda au vrut să ne trimită delegații, iar președintele nostru a acceptat această propunere, spunând că prioritatea noastră este diplomația", a spus Chavosoglu.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia în această seară. Iar mâine, pe 25 mai, vor avea loc negocierile în format trilateral.

Chavosoglu a mai spus că o întâlnire similară ar putea avea loc în viitor, dar cu participarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Tocmai aceasta este inițiativa lui, însă Ministerul de Externe nu a precizat când vor avea loc astfel de negocieri.

Laa sfârșitul săptămânii trecute, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a numit condițiile prin care care statul său va sprijini extinderea NATO. Lista include încetarea sprijinului pentru teroriști, ridicarea sancțiunilor și embargoul asupra armelor.

La mijlocul lunii mai, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat în mod neașteptat că țara sa nu poate sprijini extinderea NATO, deoarece Finlanda și Suedia erau „casa multor organizații teroriste”.

După aceea, Statele Unite au început să clarifice poziția Ankarei cu privire la intrarea țărilor scandinave în Alianță. Iar secretarul general al NATO a spus că Turcia nu va bloca cererile Finlandei și Suediei.

Între timp, șeful fracțiunii de conducere a Parlamentului European, Partidul Popular European, Manfred Weber , a avertizat despre potențiala izolare a Turciei în NATO dacă va bloca admiterea Finlandei și Suediei.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO. În aceeași zi, ambasadorii Alianței s-au întâlnit pentru a începe negocierile privind aderarea țărilor scandinave la blocul militar-politic. Cu toate acestea, Turcia a blocat procesul.

Șeful Partidului Mișcării Naționaliste (MHP) și cel mai apropiat asociat al lui Erdogan, Devlet Bahceli , a numit intrarea Finlandei și a Suediei în NATO „o dezvoltare prematură, nejustificată și inutilă a evenimentelor”. În opinia sa, acest lucru ar putea prelungi războiul din Ucraina.

×
Subiecte în articol: turcia Finlanda Suedia NATO aderare terorism
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close