Antena 3 CNN Externe Turcii au aprobat, prin referendum, modificarea Constituţiei (VIDEO)

Turcii au aprobat, prin referendum, modificarea Constituţiei (VIDEO)

Turcii au aprobat, prin referendum, modificarea Constituţiei (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
13 Sep 2010   •   21:42

Alegătorii turci au aprobat, prin referendum, proiectul de reformă a Constituţiei, propus de partidul islamist moderat aflat la putere. Amendamentele limitează puterile armatei şi ale instanţelor juridice superioare. Potrivit rezultatelor parţiale, 58 la sută din electorat s-a pronunţat în favoarea reformei.

Referendumul a avut loc la exact 30 de ani de la o lovitură de stat militară în urma căreia a fost adoptată actuala Constituţie. Cele 26 de amendamente limitează atribuţiile justiţiei militare şi permit judecarea generalilor implicaţi în lovitura de stat din 1980. De asemenea, parlamentul va avea un rol sporit în desemnarea magistraţilor şi a Curţii Constituţionale.

Potrivit opoziţiei, reforma ameninţă independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat. Cel mai mare partid al kurzilor a chemat la boicotarea referendumului, deoarece reforma a ignorat situaţia acestei minorităţi. În regiunile locuite de kurzi au avut loc acţiuni de protest soldate cu aproape o sută de arestări.

Simpatizanţii partidului de guvernământ au sărbătorit victoria în stradă, îndată după anunţarea primelor rezultate. Unii analişti se tem, însă, că succesul va încuraja guvernul islamist să adopte măsuri care vor afecta caracterul laic al statului.



Antena 3

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close