Antena 3 CNN Externe Turiştii români, avertizaţi că în Israel dispar uneori oameni, într-un ghid lansat de MAE

Turiştii români, avertizaţi că în Israel dispar uneori oameni, într-un ghid lansat de MAE

Turiştii români, avertizaţi că în Israel dispar uneori oameni, într-un ghid lansat de MAE
Sursa foto: Israel
15 Iul 2009   •   17:14

Grijuliu cu românii care au mai stricat imaginea ţării în afară, intenţionat sau pentru că nu ştiau regulile, Ministerul Afacerilor Externe a creat un ghid în care se regăsesc diverse sfaturi.

De la sancţiunile aplicate vitezomanilor, până la cum să se îmbrace în ţările arabe, românii care călătoresc în străinătate pot afla la ce să se aştepte atunci când ajung în altă ţară.

Iată câteva sfaturi extrase din ?Ghidul călătorului român în străinătate?, care se regăseşte, începând de marţi, atât în librării, cât şi pe internet:

În primul rând, şoferii trebuie să ştie că nicio ţară nu acceptă folosirea detectorului de radar. În Spania, Italia şi Turcia, turiştii riscă o amendă cam cât bugetul de vacanţă. Cea mai mare amendă o dau austriecii - 4.000 de euro.

Grecii sunt "şi mai şi". Pe lângă amendă, aceştia reţin permisul timp de o lună şi plăcuţele de înmatriculare - două luni.

Poliţiştii bulgari opresc orice maşină care a depăşit cu numai cinci kilometri viteza regulamentară. Pe lângă plata amenzii, turiştii pot rămâne fără permis, iar acesta se recuperează destul de greu.

Ciprioţii şi spaniolii îi pedepsesc chiar şi cu închisoarea pe vitezomani. Iar în Israel este de evitat circulaţia cu maşina sâmbăta în zonele locuite de ultrareligioşi.

Grecii ridică permisul dacă şoferii merg pe banda dedicată autobuzelor.

În Bulgaria este de preferat parcarea în locuri păzite, în caz contrar turiştii riscând să rămână fără autoturism.

Portugalia, Spania, Croaţia, Egiptul şi Marocul au probleme declarate cu hoţii de buzunare şi din genţi. MAE avertizează oamenii că în Israel uneori dispar chiar şi... persoane!

În general, oriunde s-ar afla, turiştii sunt sfătuiţi să evite periferiile şi zonele cu demonstraţii de stradă.

Totodată, trebuie menţionat că din Grecia nu se pot scoate obiecte antice, iar din Egipt, corali şi scoici marine. Poliţia le consideră obiecte de contrabandă.

Şi nu duceţi în Israel şi Egipt materiale pornografice, carne crudă sau droguri. De altfel, poliţia marocană de frontieră îi controlează amănunţit pe românii care le trec graniţa după ce au arestat mai mulţi oameni implicaţi în traficul de droguri.

În Thailanda, turiştii trebuie să fie atenţi cum vorbesc despre familia regală, ca să nu ajungă la închisoare.

Ghidul învaţă oamenii şi ce trebuie să facă dacă doresc să stea mai mult de o lună în afară sau chiar să lucreze în străinătate.

Pentru mai multe detalii privind noul ghid, puteţi accesa pagina www.mae.ro, secţiunea "Sfaturi de călătorie".

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: MAE ghid turisti
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close