x close

Twitter depune plângere împotriva Guvernului american cu privire la solicitarea de informaţii

de A.M.P    |    08 Oct 2014   •   14:49
Twitter depune plângere împotriva Guvernului american cu privire la solicitarea de informaţii 482

Twitter a depus, marţi, o plângere împotriva Guvernului american, acuzat că încalcă libertatea de exprimare refuzând ca reţeaua socială să publice cifrele exacte cu privire la solicitările de informaţii din partea FBI sau a Departamentului Justiţiei, informează AFP.
   
"În conformitate cu primul amendament (din Constituţie cu privire la libertatea de exprimare), suntem nevoiţi să răspundem preocupărilor utilizatorilor noştri şi declaraţiilor din partea reprezentanţilor guvernului oferind informaţii referitoare la amploarea supravegherii decisă de Guvernul american", a explicat vicepreşedintele Twitter, Benjamin Lee.
   
"Ar trebui să avem libertatea de a furniza aceste informaţii într-un mod semnificativ, nu într-o manieră inexactă şi în sens general", a adăugat el.
   
Acţiunea intervine după ce Departamentul american al Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au refuzat ca Twitter să publice în "raportul de transparenţă" cifre exacte cu privire la solicitarea informaţiilor de către autorităţile americane.
   
În urma unui acord cu autorităţile americane, cinci mari companii din domeniu sunt autorizate să prezinte doar la modul general cifrele cu privire la solicitarea de informaţii din partea unor agenţii guvernamentale.
   
"Am încercat să atingem nivelul de transparanţă pe care îl merită utilizatorii noştri fără să ne adresăm tribunalelor, dar fără succes", a mai afirmat Benjamin Lee. "În aprilie, am transmis un raport suplimentar la Departamentul Justiţiei şi la FBI, care ar fi adus mai multă transparenţă. Dar, după mai multe luni de discuţii, nu am reuşit să-i convingem să ne permită publicarea acestei versiuni, chiar şi într-o formă cenzurată, a raportului", a explicat reprezentantul Twitter.
   
De asemenea, Twitter acuză Departamentul Justiţiei şi FBI că vrea să împiedice includerea în acest raport a cifrelor exacte privind solicitările Biroului Federal de Investigaţii, care, invocând securitatea naţională, a cerut informaţii referitoare la utilizatorii reţelei, sau privind deciziile tribunalului secret Fisc (Foreign Intelligence Surveillance Court).
   
În acest caz, Twitter consideră că aceste clauze de confidenţialitate sunt neconstituţionale, întrucât "încalcă dreptul Twitter de a vorbi despre subiecte de interes general".
   
Disputa intervine după ce fostul consultant al Agenţiei americane de Informaţii NSA, Edward Snowden, a dezvăluit, în iunie 2013, amploarea programelor de supraveghere a Internetului desfăşurate de Statele Unite în întreaga lume.
   
Mai multe companii Internet, printre care Facebook, Google, Microsoft, Apple, AOL, Skype sau Yahoo!, au transmis astfel informaţii cu privire la utilizatori Guvernului american, în cadrul programului Prism dezvoltat de NSA în vederea interceptării comunicaţiilor.

Citeşte mai multe despre:

Twitter cenzura
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati