Antena 3 CNN Externe Ucigaşul Annei Politkovskaia a fost dat, abia acum, în urmărire internaţională

Ucigaşul Annei Politkovskaia a fost dat, abia acum, în urmărire internaţională

Ucigaşul Annei Politkovskaia a fost dat, abia acum, în urmărire internaţională
01 Dec 2008   •   13:23

Parchetul rus a transmis către Interpol, organizaţia internaţională pentru cooperare poliţienească, numele presupusului asasin al jurnalistei ruse Anna Politkovskaia. Procurorul general rus Iuri Ceaika, citat de AFP, a declarat în acest sens: ?Ştim cine este persoana care a comis această crimă, pe numele acesteia a fost deja emis un mandat de arestare internaţional. (...) Am fost recent la Interpol şi am discutat despre această problemă în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al Interpolului. În prezent, conlucrăm activ în acest sens".
?Parchetul general nu reduce, la rândul său, presiunile pentru stabilirea identităţii celui care a comandat această crimă", a adăugat Ceaika.
Colaborarea cu Interpolul intervine la multe luni de zile după ce autorităţile ruse anunţau că a fost realizată o fotografie neclară a suspectului, cu ajutorul înregistrărilor camerelor de supraveghere de la locul crimei. Fotografia a fost publicată încă din luna martie în publicaţia Novaia Gazeta, prezentând un bărbat îmbrăcat în haine închise la culoare, cu pălărie. Cu toate acestea, căutările nu au dus la nici un rezultat. Din acest motiv este cu atât mai surprinzător faptul că autorităţile ruse cer abia acum sprijinul Interpol.
La această oră, procesul presupuşilor complici la crimă este în desfăşurare la Moscova. Oficial, persoana care a comandat crima nu a fost identificată.
Anna Politknovskaia a fost una din jurnalistele care au scris despre conflictul din Cecenia, denunţând nerespectarea drepturilor omului. A fost asasinată pe 7 octombrie 2006 la Moscova, în holul clădirii în care locuia. De la alegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte, Politkovskaia este cel de-al 28-lea jurnalist asasinat. Jurnalista, în vârstă de 48 de ani şi mamă a doi copii, ştia că este viaţa îi este ameninţată: a fost victima unei tentative de otrăvire la bordul unui avion, într-unul din drumurile sale în Caucaz. În ciuda ameninţărilor, Anna Politkovskaia a decis să rămână în Rusia pentru a da sens luptei sale.
Decizia i-a fost, din păcate, fatală, ea fiind ucisă chiar în 7 octombrie, când Putin îşi aniversează ziua de naştere. Moartea Annei Politknovskaia a dat naştere unui val de proteste, în special în Occident. Apropiaţii jurnalistei au speculat faptul că posibilii asasini ar fi făcut parte din forţele de securitate sau din cercurile oficiale, deşi Kremlinul a negat aceste lucruri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Interpol asasin procuror urmarire general
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close