Antena 3 CNN Externe Ucraina raportează un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale

Ucraina raportează un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale

O intervenție pe scară largă a hackerilor a avut loc în Ucraina, joi seară. Atacul a doborât paginile mai multor ministere, chiar ale Cabinetului, Trezoreriei Statului și site-ul aplicației Diya.

Ucraina raportează un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    14 Ian 2022   •   08:39

Anterior, hackerii au vizat site-urile Oficiului Președintelui și ale Serviciului de Securitate. Toate amenințările au fost neutralizate datorită răspunsului forțelor de securitate cibernetică.

Anterior, New York Times a presupus că Rusia ar putea lansa un set de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice a Ucrainei; aceasta ar permite liderului rus Vladimir Putin să-și salveze trupele de pierderi în cazul unei campanii militare împotriva Ucrainei și să evite sancțiunile guvernelor occidentale.

„Din cauza atacului global din noaptea de 13-14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educației și Științei este temporar oprit”, a spus ministerul pe Facebook.

Pe unele dintre site-uri există un text în trei limbi – ucraineană, poloneză și rusă – care spune că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice, potrivit Reuters.

"Ca urmare a unui atac cibernetic masiv, site-urile web ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt temporar indisponibile. Specialiştii noştri lucrează deja la restabilirea activităţii sistemelor IT, iar poliţia cibernetică a deschis o anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul a precizat că conţinutul site-urilor nu a fost modificat şi că nu au fost divulgate date personale. Acesta a precizat într-un comunicat că o serie de alte site-uri guvernamentale au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului la alte resurse, dar majoritatea celor afectate au fost restabilite rapid.

Întrebat dacă Rusia se află în spatele atacului, purtătorul de cuvânt a spus: "Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar există un lung istoric de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei".

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat atacul, afirmând că "nu are nicio dovadă despre cine este responsabil", dar că "ne putem imagina cine se află în spatele acestuia".

El a adăugat că a fost convocată o reuniune de urgenţă a UE pentru a reacţiona, informează Mediafax.

×
Subiecte în articol: Ucraina atac cibernetic guvern Securitate
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close