Antena 3 CNN Externe Ucraina a condamnat doi diplomaţi asiatici pentru acţiuni de spionaj

Ucraina a condamnat doi diplomaţi asiatici pentru acţiuni de spionaj

Ucraina a condamnat doi diplomaţi asiatici pentru acţiuni de spionaj
18 Iul 2012   •   17:01

Doi diplomaţi, identificaţi oficial doar ca provenind din Asia, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare, pentru tentativa de a fura tehnologie militară secretă, a anunţat, miercuri, Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU).

Ziarul Segodnya a lansat ipoteza că cei doi ar fi spioni nord-coreeni, Ryu Song-chul şi Lee Tae-kil.

Cei doi diplomaţi lucrau ca ataşaţi comerciali pe lângă ambasada nord-coreeană din Minsk, capitala statului Belarus. Prin intermediul internetului, ei au încercat să stabilească contacte cu specialiştii care lucrau la Centrul Yuzhnoye. Totodată, au depus eforturi pentru a îi convinge pe aceştia să le furnizeze documente clasificate, referitoare la proiectarea unuor rachete militare.

Spionii au fost prinşi în flagrant, în iulie 2011, atunci cănd fotografiau documente oficiale, considerate secrete, într-un garaj din Dnepropetrovsk. Conform autorităţilor ucrainene, cei doi purtau asupra lor echipament electronic,  specific misiunilor de spionaj.

În ianuarie 2012, ancheta a ajuns la final şi dosarul a fost înaintat Curţii Supreme de Justiţie din Ucraina. În luna mai, instanţa i-a găsit vinovaţi pe cei doi diplomaţi, iar sentinţa finală a fost pusă în aplicare la începutul acestei luni. Cei doi vor ispaşi o pedeapsă de opt ani cu închisoare.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close