Antena 3 CNN Externe Ucraina a redus la jumătate importurile de gaze naturale din Rusia

Ucraina a redus la jumătate importurile de gaze naturale din Rusia

Ucraina a redus la jumătate importurile de gaze naturale din Rusia
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    06 Ian 2015   •   14:33

Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai puţin decât în 2013, a informat marţi compania Ukrtransgaz, operatorul reţelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

"În 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importată din Federaţia Rusă, cu 11,3 miliarde metri cubi mai puţin decât în 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totală de gaze naturale care a intrat în sistemul naţional de transport în 2014", a precizat Ukrtransgaz.

Luni, aceeaşi companie a informat că importurile de gaze naturale din Uniunea Europeană ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, până la 5,1 miliarde metri cubi. Din această cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizaţi Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia şi 600 milioane metri cubi din Ungaria.

Ucraina a fost nevoită să-şi majoreze importurile de gaze naturale din Europa după ce Rusia, principalul său furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 să-şi suspende livrările din cauza dezacordurilor dintre Moscova şi Kiev cu privire la preţul gazelor naturale şi datoriile Kievului.

Rusia a reluat livrările de gaze naturale la data de 9 decembrie după ce Ucraina a plătit în avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale în luna decembrie.


×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia gaze naturale
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close