Antena 3 CNN Externe Ucraina cere ajutor finaciar Rusiei: un împrumut de un miliard de euro

Ucraina cere ajutor finaciar Rusiei: un împrumut de un miliard de euro

Ucraina cere ajutor finaciar Rusiei: un împrumut de un miliard de euro
05 Iun 2014   •   12:00

Liderii autoproclamatei ''Republici Populare'' Donețk (estul Ucrainei) i-au cerut Rusiei ''un credit de stabilizare'' în valoare de 30 miliarde de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari) și intenționează să-și deschidă o bancă centrală, relatează AGERPRES.
Solicitarea a fost adresată miercuri Kremlinului de către Boris Borisov, unul din liderii separatiștilor din Donețk, cu prilejul unei reuniuni a reprezentanților instituțiilor de stat din Rusia cu cei ai unor organizații publice, ce s-a desfășurat sub auspiciile Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), la Moscova.

A explicat necesitatea unui astfel de împrumut prin faptul că economia Donbasului (zonă minieră din estul Ucrainei care include regiunile Donețk și Lugansk, ce și-au proclamat suveranitatea în urma unui controversat referendum la 11 mai acest an) are un Produs Intern Brut (PIB) de peste 1 trilion de ruble pe an. Un împrumut de 1 miliard de dolari ar constitui 2-3% din PIB-ul ''Republicii'' Donețk.

''Nu este o sumă mare, dar poate să contribuie la organizarea unei ,,activități normale economice,, în zonă'' , a mai spus acesta, în pledoaria sa. La ora actuală în regiunea sunt în curs de desfășurare confruntări puternice între insurgenții proruși, care contestă noua putere proeuropeană de la Kiev, și trupele guvernamentale.





×
Subiecte în articol: donetk Ucraina Rusia imprumut
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close