Antena 3 CNN Externe Ucraina cere Turciei să rețină o navă sub pavilion rusesc, despre care spune că transportă cereale furate

Ucraina cere Turciei să rețină o navă sub pavilion rusesc, despre care spune că transportă cereale furate

Ucraina a cerut Turciei să rețină și să aresteze nava de marfă Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transportă o încărcătură de cereale ucrainene luate din portul Berdyansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean

Ucraina cere Turciei să rețină o navă sub pavilion rusesc, despre care spune că transportă cereale furate
Sursa foto: Twitter/tweet4anna
de Alexandra Ionescu    |    02 Iul 2022   •   09:33

Oficialul din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 tdw, a încărcat aproximativ 4.500 de tone de cereale din Berdyansk, despre care spune că aparțin Ucrainei.

Într-o scrisoare datată 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat separat că Zhibek Zholy a fost implicat în "exportul ilegal de cereale ucrainene" din Berdyansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone, mai mare decât cea menționată de oficial.

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să "efectueze o inspecție a acestei nave, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică și să ceară informații privind locația acestor cereale", se arată în scrisoare, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

Un oficial instalat de Rusia în zonele ocupate din regiunea ucraineană Zaporizhzhia a declarat joi că, după o oprire de mai multe luni, primul cargou a părăsit portul Berdyansk fără a numi Zhibek Zholy.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale, la sfârșitul lunii februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cereale ucrainene.

Ministerul de Externe al Turciei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la sosirea lui Zhibek Zholy.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de navlosire de tip "bare boat charter" - atunci când nu este implicat niciun echipaj sau provizii în leasing - de către compania rusă Green-Line, care nu apare pe listele de sancțiuni.

KTZ Express a adăugat că se consultă cu părțile implicate și că va respecta toate sancțiunile și restricțiile. Green-Line nu a putut fi găsită pentru a solicita comentarii.

Oficialul Ministerului ucrainean de Externe a adăugat că nava se îndrepta spre portul turcesc Karasu.potrivit Mediafax.

Nava și-a raportat poziția la ancoră în apropiere de portul Karasu, au arătat vineri datele de urmărire a navelor Refinitiv. Datele arată că aceasta a traversat Marea Neagră. Nu a indicat Berdyansk ca destinație în ultimele 48 de ore - dar datele de urmărire se bazează pe transponderele care își actualizează pozițiile.

La începutul acestei luni, ministrul rus al apărării a declarat că porturile ucrainene Berdyansk și Mariupol, controlate de forțele ruse, sunt pregătite să reia transporturile de cereale.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina razboi nava cereale turcia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close