Antena 3 CNN Externe Ucraina cheamă Rusia să participe la modernizarea reţelei de gazoducte

Ucraina cheamă Rusia să participe la modernizarea reţelei de gazoducte

Ucraina cheamă Rusia să participe la modernizarea reţelei de gazoducte
Sursa foto: putin timosenko
30 Apr 2009   •   09:56

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a invitat miercuri Rusia să participe la modernizarea reţelei ucrainene de gazoducte, după ce un acord UE-Ucraina pe această temă a nemulţumit Rusia, relatează AFP.

"Am invitat Rusia, în calitate de partener important, să modernizeze sistemul ucrainean pentru transportul de gaz", a spus premierul, la Moscova, alături de Vladimir Putin. "Cred că o astfel de modernizare poate fi efectuată în comun. Vedem în Rusia şi Gazprom parteneri în mdernizarea sistemul de transport al gazelor. Lucrarea nu se poate încheia fără Rusia", a subliniat ea.
Semnarea în martie a unei declaraţii comune pe această temă între Kiev şi Bruxelles, fără participarea Rusiei, a dus la amânarea de către Moscova a unei întâlniri între Timoşenko şi Putin, care până la urmă a avut loc miercuri.
Modernizarea sistemului ucrainean de transportare a gazului este imposibilă fără participarea Rusiei şi a Gazpromului, a declarat premierul ucrainean Iulia Timoşenko la conferinţa de presă de la Moscova, anunţă RIA Novosti.

"Bineînţeles, în modernizarea sistemului de transport percepem Rusia şi Gazprom ca parteneri, iar realizarea acestor lucrări fără Rusia este imposibilă?, a declarat Timoşenko.

În ceea ce priveşte acordarea pentru Ucraina a unui credit de 5 miliarde dolari pentru pomparea gazului în depozitele subterane este nevoie de consultaţii suplimentare, a declarat premierul rus Vladimir Putin.

El a adăugat că preţul celor 19-20 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Ucraina intenţionează să le pompeze în depozitele subterane este de 5 miliarde dolari. "Aceast subiect cere o analiză suplimentară, studiere şi consultări. La momentul actual nu există o decizie finală. Am convenit cum trebuie efectuate negocierile?, a spus Putin.

După întâlnirea de trei ore şi jumătate dintre premierii celor două state, Putin a mai precizat că Gazprom nu va mai amenda Ucraina pentru că nu a cumpărat toată cantitatea de gaz pe care a promis că o va face.
Rusia era îndreptăţită, conform contractului, să ceară de la Kiev 2 miliarde de dolari ca penalităţi pentru faptul că nu a atins cantitatea de gaz importat prevăzută în acorduri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close