Antena 3 CNN Externe Ucraina. Ciocniri violente cu forţele de ordine şi arestări, la aniversarea revoluţiei portocalii

Ucraina. Ciocniri violente cu forţele de ordine şi arestări, la aniversarea revoluţiei portocalii

Ucraina. Ciocniri violente cu forţele de ordine şi arestări, la aniversarea revoluţiei portocalii
Sursa foto: Foto: ziarmm.ro
de M.Z.    |    23 Noi 2011   •   16:38

Peste 1.000 de ucrainieni au sărbătorit aniversarea revoluţiei portocalii la Kiev, însă manifestarea s-a lăsat cu ciocniri violente cu forţele de ordine.

Revoluţia de acum şapte ani a adus la putere alianţa formaţiunilor pro-occidentale. De atunci, alianţa s-a destrămat, iar politicienii învinşi în 2004 şi-au luat revanşa.

Poliţia ucraineană a baricadat o mare parte a pieţei centrale din Kiev, unde au avut loc protestele din 2004. Pretextul a fost vizita preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, dar opoziţia crede că s-a urmărit, de fapt, ca aniversarea "revoluţiei portocalii" să nu ia amploare. Câţiva manifestanţi au încercat să treacă de barierele poliţiei, dar au fost arestaţi.

Una din personalităţile simbolice ale revoluţiei portocalii, Iulia Timoşenko, este acum în închisoare, în timp ce adversarul său din 2004, Viktor Ianukovici, a ajuns preşedinte. Ianukovici a ignorat aniversarea revoluţiei, dar preşedinta Lituaniei i-a atras atenţia că Uniunea Europeană este "şocată" de condamnarea Iuliei Timoşenko. 

În acest timp, manifestaţia din piaţă a continuat. Tot mai îndrăzneţi, participanţii au arborat portretul Iuliei Timoşenko şi au chemat la o nouă revoluţie. În apropiere, s-au adunat şi câteva sute de susţinători ai actualei puteri, iar poliţiştii au profitat de ocazie ca să intervină din nou, sub pretextul de a separa cele două tabere.

Alţi câţiva manifestanţi au fost arestaţi. Preşedintele Ianukovici a făcut, totuşi, o concesie şi a permis ca Iulia Timoşenko, grav bolnavă, să primească îngrijiri medicale în afara închisorii.

×
Subiecte în articol: proteste Ucraina Kiev arestari forte de ordine
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close