Antena 3 CNN Externe Ucraina. Ciocniri violente între forţele de ordine şi deputaţii din blocul Timoşenko

Ucraina. Ciocniri violente între forţele de ordine şi deputaţii din blocul Timoşenko

Ucraina. Ciocniri violente între forţele de ordine şi deputaţii din blocul Timoşenko
14 Oct 2008   •   21:43

Criza politică se adânceşte în Ucraina. Premierului Iulia Timoşenko vrea să convingă Curtea Constituţională că decretul prin care preşedintele a convocat alegeri anticipate este nelegitim. În paralel, Kievul a fost scena unor confruntări violente între forţele de ordine şi deputaţii din partidul premierului care au încercat să pătrundă în sediul Comisiei Electorale Centrale.
Parlamentarii din Blocul Iulia Timoşenko au vrut să vadă ce se întâmplă în sediul Comisiei Electorale Centrale. ?Tensiunea a fost foarte mare. Vă puteţi imagina. Oameni înarmaţi, deputaţi neînarmaţi. Ne-au sunat pe mobile să ne spună că se întâmplă ceva înăuntru. Deputaţii care erau blocaţi în diferite părţi ale clădirii vroiau să iasă. Lifturile nu funcţionau, nu aveam lumină. Asta ne-a făcut să suspectăm că se întâmpla ceva ciudat înăuntru.? a declarat un deputat.
Criza din Ucraina s-a acutizat săptămâna trecută, după ce preşedintele Viktor Iuşcenko a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate. Blocul Iuliei Timoşenko s-a opus acestor hotărâri şi a sesizat Curtea Constituţională. Premierul susţine că deciziile preşedintelui încalcă legea fundamentală a ţării.
Cu câteva zile în urmă, premierul ucrainean a făcut o plângere şi la Tribunalul adiminstrativ din Kiev. Instanţa i-a dat dreptate şi a suspendat decretul prezidenţial. În replică, şeful statului a desfiinţat tribunalul.
Ucraina a intrat în criză din cauza conflictelor permanente dintre preşedinte şi premier. Partidul lui Iuşcenko a părăsit în septembrie coaliţia de guvernământ, după ce au fost adoptate o serie de legi care reduceau prerogativele şefului statului.
Antena 3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close