Antena 3 CNN Externe Ucraina a luat la ochi "coridorul alternativ la Marea Neagră" care trece pe lângă România și Bulgaria

Ucraina a luat la ochi "coridorul alternativ la Marea Neagră" care trece pe lângă România și Bulgaria

Ucraina ia în considerare folosirea unui coridor alternativ pentru exportul cerealelor sale pe Marea Neagră.

Ucraina a luat la ochi "coridorul alternativ la Marea Neagră" care trece pe lângă România și Bulgaria
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Aug 2023   •   13:11

Precedentul a fost creat săptămâna trecută, când o navă de marfă sub pavilion Hong Kong a reușit să plece din portul ucrainean Odesa.

De la declanșarea invaziei, Rusia a blocat porturile ucrainene iar în data de 17 iulie anul curent s-a retras din acordul mediat de Turcia și ONU pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră.

În paralel, Moscova a amenințat că va trata toate vapoarele comerciale ce navighează către sau dinspre porturile Ucrainei drept potențiale ținte militare.

Ucraina a făcut un anunț similar cu privire la navele către porturile rusești la Marea Neagră și a propus "un coridor umanitar" care înaintează de-a lungul liniei de coastă pe lângă România și Bulgaria.

Citește și: Soldații ruși au coborât din elicopter pe nava Sukru Okan, asupra căreia au deschis foc de avertisment în Marea Neagră

"Doar un singur vas comercial a reușit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potențiale deplasări ale unui număr de încă 7-8 vapoare. Poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase", a declarat Denîs Marciuk, adjunctul șefului Consiliului Agrar din Ucraina, citat de presa internațională.

În acest context, publicația britanică Financial Times a relatat că autoritățile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali, pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre și dinspre porturile ucrainene la Marea Neagră.

Pentru a atrage proprietarii de vase către porturile ucrainene bombardate de ruși, Ucraina a alocat deja 20 miliarde de grivne, echivalentul a 547 milioane de dolari, în vederea asigurării navelor, a precizat Denîs Marciuk.

"Nu toți proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur", a estimat, totuși, acest oficial ucrainean.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close