Antena 3 CNN Externe Ucraina, în pragul unei REVOLUŢII. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev şi cer demisia guvernanţilor

Ucraina, în pragul unei REVOLUŢII. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev şi cer demisia guvernanţilor

Ucraina, în pragul unei REVOLUŢII. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev şi cer demisia guvernanţilor
de O.P.    |    09 Dec 2013   •   06:43

Ucraina pare să fie în pragul unei noi revoluţii. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev, pentru a cere demisia guvernanţilor. Ei îi acuză că au renunţat la asocierea cu Uniunea Europeană, în favoarea cooperării cu Rusia.

Cei mai înverşunaţi protestatari au doborât o statuie a lui Lenin şi l-au avertizat pe preşedintele ţării că următorul care va cădea va fi el. Astăzi, manifestanţii intenţionează să blocheze sediul Guvernului.

Căderea statuii lui Lenin a fost salutată cu urale. Monumentul înalt de câţiva metri a fost doborât de un grup de militanţi naţionalişti, fără ca forţele de ordine să intervină.

Statuia a fost decapitată iar chipul lui Lenin, lovit cu ciocanele, a fost dus în piaţa centrală a oraşului, ocupată de sute de mii de oameni.

Liderii mişcării de protest au precizat, mai târziu, că nu ei au ordonat demolarea monumentului.

Opoziţia susţine că numărul manifestanţilor s-a apropiat de un milion. Protestele au izbucnit după ce preşedintele Ianukovici a anulat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Câteva acţiuni represive brutale ale poliţiei i-au înfuriat şi mai tare pe manifestanţi.

Protestatarii au început să ridice corturi şi baricade lângă sediul guvernului ucrainean, pentru a-i paraliza activitatea. Liderii opoziţiei au chemat la grevă generală şi i-au avertizat pe manifestanţi să nu se lase provocaţi şi să nu recurgă la violenţe.

×
Subiecte în articol: proteste kiev Kiev
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close