Antena 3 CNN Externe Ucraina schimbă istoria în manualele destinate elevilor români. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca teritorii ucrainene, ocupate de România

Ucraina schimbă istoria în manualele destinate elevilor români. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca teritorii ucrainene, ocupate de România

Manualele de istorie pentru copiii români din Ucraina sunt modificate în favoare Ucrainei. Semnalul de alarmă a fost tras de președintele unei asociații culturale a românilor din Odesa.

Ucraina schimbă istoria în manualele destinate elevilor români. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca teritorii ucrainene, ocupate de România
Sursa foto: Gettyimgaes
de Ioana Mircea    |    22 Noi 2023   •   10:44

Anatol Popescu, preşedinte, membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a tras un semnal de alarmă că Ucraina modifică istoria în manualele destinate elevilor români din Ucraina.

Acesta a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu manualul de istorie a Ucrainei destinat elevilor români din această țară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.

Citește și: 186 de kilograme de droguri, confiscate în Portul Constanţa. Acestea ar fi trebuit să ajungă în Ucraina

Mai jos vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a 10-ea, cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el“,  a precizat Anatol Popescu pe Facebook.

De exemplu, în acest manual sudul Basarabiei și nordul Bucovinei sunt prezentate drept teritorii ucrainene care au fost ocupate de România după destrămarea imperiilor Austro-Ungar și Rus, după primul Război Mondial. 

Din punct de vedere istoric, Basarabia s-a unit cu România prin votul din Sfatul Țării de pe 27 martie 1918, iar Bucovina pe 28 noiembrie 1918, aceasta din urmă hotărând chiar "unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.

Așadar nu poate fi vorba de o ocupație a teritoriilor ucrainene de către România de la acea vreme, așa cum este prezentat în manualele de istorie din Ucraina, elevilor români. 

×
Subiecte în articol: Ucraina istorie
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close