Antena 3 CNN Externe Ucraina negociază un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI

Ucraina negociază un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI

Ucraina negociază un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI
Sursa foto: Foto: ikemoneyexchange.com
de M.Z.    |    25 Mar 2014   •   23:57
Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari, a declarat marţi ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, informează Reuters, potrivit Agerpres.
 
O echipă de experţi de la FMI a vizitat Kievul la începutul acestei luni pentru a evalua situaţia economică a Ucrainei şi a discuta un posibil program de împrumut.
 
Întrebat de jurnalişti care este stadiul discuţiilor cu FMI, Shlapak a răspuns: "ne îndreptăm spre încheierea cu succes a unui program. Cred că vom primi ceea ce am cerut. Este vorba de o sumă de 15-20 de miliarde de dolari".
 
Oleksander Shlapak a mai spus că guvernul ucrainean se aşteaptă în acest an la o cădere de 3% a Produsului Intern Brut, după ce anul trecut economia ucraineană a stagnat.
 
"Credem că în acest an vom avea o contracţie a PIB de 3%", a declarat Shlapak.
 
Ameninţată de riscul intrării în incapacitate de plată, Ucraina poartă în prezent negocieri cu FMI, de la care a solicitat un împrumut de cel puţin 15 miliarde de dolari, dar şi cu Banca Mondială, care s-a declarat dispusă să îi acorde împrumuturi în valoare de trei miliarde de dolari pentru a finanţa mai multe proiecte de investiţii.
 
Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preşurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Un înalt oficial de la FMI a declarat recent că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului.
 

×
Subiecte în articol: Ucraina imprumut FMI
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close