Antena 3 CNN Externe Ucraina, pe cale să mai piardă un oraș: Kievul confirmă "situația foarte dificilă" lângă Ceasiv Iar, după ce rușii au anunțat că au intrat în localitate

Ucraina, pe cale să mai piardă un oraș: Kievul confirmă "situația foarte dificilă" lângă Ceasiv Iar, după ce rușii au anunțat că au intrat în localitate

Armata ucraineană a confirmat că se află "într-o situație foarte dificilă" pe câmpul de luptă în apropierea orașului Ceasiv Iar din estul țării.

Ucraina, pe cale să mai piardă un oraș: Kievul confirmă "situația foarte dificilă" lângă Ceasiv Iar, după ce rușii au anunțat că au intrat în localitate
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Hector Adolfo Quintanar Perez
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2024   •   14:54

Însă responsabilii militari ai Kievului au negat, vineri, informațiile transmise anterior de agenția rusă RIA Novosti, potrivit cărora trupele Moscovei ar fi ajuns în suburbiile localității.

Ceasiv Iar, un orășel cu 12.000 de locuitori înainte de război, este situat la vest de orașul Bahmut, transformat în ruine și căzut, anul trecut, sub ocupația rușilor după mai multe luni de lupte intense. 

Mica localitate urbană s-a transformat, în ultimele luni, într-un bastion puternic fortificat al frontului estic.

Căderea sa în mâinile Moscovei ar însemna un eșec sumbru pentru Kiev și ar oferi rușilor un nou impuls pe câmpul de luptă, în condițiile în care invadatorii au preluat inițiativa și avansează lent, după cucerirea, în februarie, a orașului ucrainean Avdiivka.

Andrei Zadubinnîi, un purtător de cuvânt al Comandamentului forțelor ucrainene din estul țării, a declarat că informația privind intrarea rușilor în Ceasiv Iar nu corespunde realității.

"Situația de acolo este foarte dificilă, luptele continuă, dar (trupele ruse) nu sunt în oraș. Nu credeți relatările rusești!", a spus acest oficial într-o declarație telefonică.

Zelenski crede că rușii ar putea lansa o ofensivă la sfârșitul lunii mai

Primarul Serghei Ceauș a descris, joi, situația din Ceasiv Iar drept "cea mai dificilă" de când Rusia și-a început invazia, cu peste doi ani în urmă.

Pe fondul dificultăților în aprovizionarea cu arme și muniții din Occident, președintele Volodimir Zelenski a estimat că Rusia ar putea plănui o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii mai sau în lunile de vară.

în ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile aeriene cu rază lungă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, provocând întreruperi de curent pe scară largă în mai multe părți din țară.

Foto: soldați ucraineni în Ceasiv Yar, 26 februarie 2024

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close